Roman

Uskoro 'Dubravske priče' Almina Kaplana

Miljenko Jergović, pišući o Kaplanovom ''Mehi'' navodi kako Kaplan ispisuje svojevrsnu Dubravsku kroniku, gorku i sumornu amarkordovsku priču o povratnicima, jedan tekst koji je u u okvirima regionalne književnosti toliko nedostajao.
Kultura / Knjige | 28. 07. 2020. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon romana Meho, koji je dobio sjajne kritike i izazvao veliku pozornost u regiji, a Kaplan se javlja s pričama koje predstavljaju svojevrsno proširenje tog romana, smještene u isti prostor i bave se istim ljudima, na podjednako virtuozan način.

Naime, uskoro se očekuje Kaplanova knjiga priča ''Dubravske priče'', u izdanju V.B.Z. i Buybooka.

Miljenko Jergović, pišući o Kaplanovom ''Mehi'' navodi kako Kaplan ispisuje svojevrsnu Dubravsku kroniku, gorku i sumornu amarkordovsku priču o povratnicima, jedan tekst koji je u u okvirima regionalne književnosti toliko nedostajao, jer se u Kaplanovoj Dubravskoj visoravni bez problema mogu prepoznati svi oni nesretnici iz cijele BiH, Hrvatske, bez obzira na nacionalnost, koji su se vratili na zgarišta pokušavajući nastaviti zaustavljene živote, te je po tom detalju paradigma cijele BiH po uzoru na prvu knjigu.

Almin Kaplan (1985.) suvremeni je bosanskohercegovački pjesnik i prozaik.

Autor je zbirki poezije ''Biberove kćeri'' (2008.), ''Čekajući koncert roga'' (2012.), ''Ospice'' (roman u stihovima, 2014.), ''Mostarska zbirka'' (2017.) i ''Bukara'' (2017.) te romana ''Trganje'' (2017.) i ''Meho'' (2019.).

Dobitnik je više književnih nagrada, između ostalih nagrade Ratkovićevih večeri poezije, Mak Dizdar i Zija Dizdarević. Živi na Rivinama kod Stoca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close