Željka Šutić

Mostarka prvi put napisala priču i odmah nagrađena

"Kada ćete me voditi" naziv je trećenagrađene priče Željke Šutić iz Mostara, koja je ocijenjena kao polifonija glasova.
Kultura / Knjige | 27. 11. 2020. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH bio je domaćin 36. književno-kulturne manifestacije "Zija Dizdarević" na kojoj su uručene nagrade za tri najbolje priče natječaja za najbolju kratku priču/pripovijetku u ovoj godini.

Ovo je ujedno i prvi put da svečanost dodjele nagrada "Susreti Zija Dizdarević” nije održana u Fojnici.

Predsjednik Programskog savjeta "Susreta Zija Dizdarević" Hadžem Hajdarević govorio je o značaju manifestacije.

Na ovogodišnji natječaj stiglo je 106 priča iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švedske, Srbije i Hrvatske.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: književnik i profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu (predsjednik žirija) Edin Pobrić, književnica i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović te književnik i scenarista te Josip Mlakić.

Pobrić je istaknuo da je na natječaju bio zastupljena cijela regija što se moglo osjetiti, jer još sva imena sudionika nisu poznata, po jeziku i kulturološkom kodu priča.

Ove godine je jedan autor mogao poslati samo po jednu priču. Sudjelovalo je 106 autora, što Pobrić smatra odličnim za književnost.

''Tri nagrađene priče se izdvajaju po jezičkoj strukturi'', kazao je on.

Prvonagrađena priča je "Kerber" Fedora Marjanovića iz Banja Luke za koju je Pobrić kazao da je borhesovska.

Drugonagrađena priča "Na groblju" Ivone Grgić iz Tuzle, kako navodi Pobrić, uspjela je iz svakodnevnice praviti jednu poeziju riječi.

"Kada ćete me voditi" naziv je trećenagrađene priče Željke Šutić iz Mostara, koja je ocijenjena kao polifonija glasova. Ono što karakterizirao ovu priču koja govori o staračkom domu je, kako je naveo Pobrić, stid, osjećaj s kojim se rijetko srećemo.

Zanimljiva je i činjenica da se radi o autorima koji su tek počeli sa pisanjem priča, te je trećenagrađenoj Željki Šutić ovo bila prva priča koju je napisala, a Ivona Grgić je u ovoj godini počela pisati...

Kopirati
Drag cursor here to close