Molly

Uplati članarinu i podrži Mobilnu biblioteku

Mobila biblioteka ''Molly'' se trenutno suočava sa financijskim poteškoćama da bi nastavila svoju misiju donošenja lijepih riječi i znanja.
Kultura / Knjige | 07. 02. 2020. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Mobilna biblioteka Molly jedini izvor i nada da djeca čitaju obaveznu lektiru

Pokretanje mobilne biblioteke "Molly" i mobilnog kina je nastalo iz potrebe seoskih/područnih škola za školskim lektirama.

Mobilna biblioteka "Molly" počela je sa radom u studenom 2010. godine, s motivacijom koja se ogleda u činjenici da područne škole centralnog Podrinja i istočne Bosne nemaju ni minimalan broj knjiga za formiranje školske biblioteke, a udaljene su i do 25 km od najbližeg većeg grada i središnjih škola.

Osim toga mali fondovi gradskih biblioteka ne mogu zadovoljiti ni osnovne potrebe ovih škola, zbog čega najviše ispaštaju djeca koja žive u ovim mjestima.

Mobilnom bibliotekom potiče se obrazovanje kroz promoviranje/poticanje čitanja knjiga, društvene igre i druge edukativne materijale i aktivnosti. Djeca koja su korisnici mobilne biblioteke dolaze iz siromašnih obitelji koje se isključivo bave poljoprivredom.

Mobilna biblioteka ''Molly'' je do sada je opsluživala 40-tak osnovnih škola i oko 5.000 djece u udaljenim selima Podrinja i istočne Bosni sa knjigama lektire koja se obrađuje po nastavnom planu i programu FBiH, RS-a i kombiniranom programu FBiH i RS-a. Mobilna biblioteka ''Molly'' je za ove škole do sada bila gotovo jedini izvor i nada da djeca čitaju obaveznu lektiru.

Od veljače 2011. godine u sklopu mobilne biblioteke "Molly" funkcionira i mobilno kino, pošto je postojala potreba na satima ''Medijske kulture'' za različitim sadržajima, npr. dokumentarnim, crno-bijelim, animiranim filmovima i sl.

Trenutno u sklopu mobilnog kina "Molly" jednom mjesečno posjećuje škole da bi prikazala djeci edukativne, crtane, dokumentarne filmove i dr. Mobilna biblioteka posjeduje veliki broj obrazovnih DVD-a, dokumentarnih, dječjih i crtanih filmove, kao i 24 epizode serijala BHT-a "DOMAĆA LEKTIRA" koji pruža novi pristup izučavanju BiH književnosti i bosanskohercegovačke kulturne baštine.

U ovom trenutku mobilnu biblioteku koristi preko 1.300 djece u 30 područnih osnovnih škola, pored toga tu je oko 75 nastavnika/ca koji koriste/posuđuju stručnu građu s ciljem da se poboljša kvaliteta nastave.

Biblioteka ima dozvolu za rad od Ministarstva prosvjete RS-a i podršku Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a korištenje knjižne građe je potpuno besplatno i za učenike i nastavnike.

Mobila biblioteka ''Molly'' se trenutno suočava sa financijskim poteškoćama da bi nastavila svoju misiju donošenja lijepih riječi i znanja. Za nastavak djelovanja mobilne biblioteke ''Molly'' nisu potrebna prevelika financijska sredstva. Molly ima cilj da za sve svoje korisnike/ce znanje nastavi pružati potpuno besplatno, a da se to i ostvari možemo pomoći svi mi.

Mreža za izgradnju mira i Muslim Aid Vas pozivaju da podržite dalji rad mobilne biblioteke ''Molly'', a to možete učiniti uplatom simbolične godišnje članarine u iznosu od 10 KM, čime ćete podržati ''Molly'' da nastavi sa svojom misijom donošenja znanja i osmijeha na lica djece. Ulaganjem u ''Molly'' svi/e zajedno ulažemo u našu djecu koja su naša budućnost i nada.

Novac se može uplatiti osobno ili putem računa Muslim Aida Sarajevo:

ZA UPLATE IZ BIH:
Bosna Bank International DD
Broj računa: 141-306-53200019-21
Primalac: Muslim Aid Sarajevo, Koševo br. 10, 71000 Sarajevo
Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA:
Account with institution:
BBIBBA22XXX
BOSNA BANK INTERNATIONAL DD SARAJEVO
SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA

Beneficiary customer:
MUSLIM AID PREDSTAVNIŠTVO SARAJEVO
KOŠEVO 10
SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA
IBAN/Account number BA391413065310096766
Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

Kopirati
Drag cursor here to close