Pisac

Umro Terrence McNally

"Potvrđujem tu tužnu vijest - Terrence McNally je umro" u bolnici u Sarasoti, na Floridi, rekao je Matt Polk, njegov agent.
Kultura / Knjige | 25. 03. 2020. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki dramski pisac Terrence McNally, jedan od prvih uspješnih autora koji su u kazalištu progovorili o temi homoseksualnosti, umro je u utorak u 81. godini od komplikacija povezanih s koronavirusom, rekao je njegov agent, piše Hina.

"Potvrđujem tu tužnu vijest - Terrence McNally je umro" u bolnici u Sarasoti, na Floridi, rekao je Matt Polk, njegov agent.

Terrence McNally, dramski pisac nagrađen četirima nagradama Tony - koju dodjeluje Broadway - bolovao je od raka pluća od kojeg se izliječio, ali je uvijek patio od kronične opstruktivne bolesti pluća, dodao je Polk.

Najpoznatija su mu djela "Master Class" - komad izveden u Parizu 1997. sa Fanny Ardant u glavnoj ulozi - glazbena komedija "Poljubac žene pauka" i "Ragtime".

Bio je homoseksualac, što je otvoreno priznao, a pisao je o homofobiji i aidsu, što su bile teme njegove drame "Lips Together, Teeth Apart" koja se prvi put izvela 1991.

Početkom 2000-ih njegov komad "Corpus Christi" nastao u Sjedinjenim Državama 1997. izazvao je skandal nakon izvođenja u nekolikim zemljama. U njemu je Krist prikazan kao gay kojeg je zaveo Juda.

Terrence McNally je među prvim slavnim osobama koje su umrle od Covida-19, nakon Manua Dibanga, kamerunskog saksofonista i legende afro-jazza koji je umro u 86. godini.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close