RIP

Umro književnik Mario Bazina

Bazina se rodio u Splitu, 12. rujna 1928., a živio je u Sarajevu i Zagrebu. Bio je novinar u "Večernjem vjesniku" i "Narodnom listu", a uređivao je i tvorničke listove prenosi Hina.
Kultura / Knjige | 27. 12. 2018. u 14:13 Fena
Kopirati

Književnik i novinar Mario Bazina umro je u nedjelju, 23. prosinca, u 91. godini života u Zagrebu, izvijestilo je u četvrtak Društvo hrvatskih književnika (DHK).  

Bazina se rodio u Splitu, 12. rujna 1928., a živio je u Sarajevu i Zagrebu. Bio je novinar u "Večernjem vjesniku" i "Narodnom listu", a uređivao je i tvorničke listove prenosi Hina. 

 Od godine 1973. bio je urednik likovne i glazbene rubrike časopisa "Oko". Član je Društva novinara Hrvatske (od 1961.) i Društva književnika Hrvatske (od 1970.).  Pisao je filmsku i književnu kritiku, eseje, prozu sa suvremenom urbanom tematikom te prevodio s engleskoga i njemačkog jezika za književne časopise "Republiku", "Forum", "Kerempuh" i "Oko".  

 Napisao je pogovore knjigama K. Amisa "Sretni Jim" te R. Bradburyja "Maslačkovo vino" i "Fahrenheit 451".  

Književna kritika njegovu je trilogiju "Hrvatske magle" ocijenila kao književno ogledalo društvene zbilje, s bogatom freskom događanja posljednjih pedesetak hrvatskih godina. 

Riječ je, o izdašnoj panoramskoj slici hrvatske stvarnosti navedenog vremena, kao dijagnozi njegovih bolesti i opterećenja, inventura pojedinačnih i kolektivnih nadanja, razočarenja i poraza.  

 Ivan Bošković smatra kako je trilogija pisana iz pozicije slabog subjekta, intelektualca – gubitnika i u osobnom i u političkom životu – podastire sliku hrvatske stvarnosti u kojoj su rezignacija i razočarenje najdublje stanje svijesti, a magle – i one povijesne i one stvarne – iskustvo koje njezino postojanje usmjerava k potiranju svih oblika nacionalnog i kulturnog identiteta. 

Bezina je novinarske članke i polemike objavljivao od 1958. u "Vjesniku", "Večernjem vjesniku", "Narodnom listu", "Večernjem listu", sarajevskom "Svijetu" i "Oku".

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati