Ikona SF literature

Umrla književnica Ursula K. Le Guin, legenda znanstvene fantastike

Nakon objave višestruko nagrađivane knjige 'A Wizard of Earthsea', Margaret Atwood istaknula da se radi o jednom od "izvora" fantasy literature.
Kultura / Knjige | 24. 01. 2018. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ursula K Le Guin, cijenjena i nagrađivana autorica romana SF i fantasy žanra, umrla je u ponedjeljak u dobi od 88 godina u svom domu u Portlandu u američkoj državi Oregon.

Prvi put je objavljena 1959. godine, a njen roman 'Lijeva ruka tame', nagrađen nagradama Hugo i Nebzula, tiskan je u više od 30 izdanja, te je objavljen i na hrvatskom 2004. godine, dok je nakon objave višestruko nagrađivane knjige 'A Wizard of Earthsea' Margaret Atwood istaknula da se radi o jednom od "izvora" fantasy literature. U Earthsea-ciklusu jedan je ''student čarobnjaštva'' mnogo prije pojave Harryja Pottera vodio bitke protiv sila zla.

Le Guin je poznata i po svojoj poeziji, kratkim pričama i esejima, te književnim kritikama. Zajedno s piscima Kenom Keseyjom, Brianom Boothom i Williamom Staffordom, pokrenula je oregonski Institut za književnu umjetnost i napisala vodič za pisce. Objavila je više od 20 romana, knjiga poezije, kratkih priča i priča za djecu. Bila je aktivna i kao prevoditeljica.

Nagradom za životno dostignuće američke Nacionalne knjiške fondacije nagrađena je je 2014. U svojem govoru kritizirala je Amazon zbog "profiterstva", a rezerviranost prema digitalnim trendovima u izdavaštvu iskazala je i istupanjem iz Autorskog ceha 2009., nakon što su podržali Googleov projekt digitalizacije knjiga, što je ona nazvala "ugovorom s vragom".

Kopirati
Drag cursor here to close