Predstavljanje knjige

''Umjetnost islamskog knjigovestva'' predstavljena u Mostaru

Kultura / Knjige | 13. 03. 2014. u 06:53 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Mostaru večeras je upriličena promocija knjige "Umjetnost islamskog knjigovestva" i izložba radova eminentnog prof. dr. Ćazima Hadžimejlića.

Govoreći o knjizi, Hadžimejlić je u izjavi za Fenu istakno kako ona sadrži razvoj i nastanak knjigovestva, pogotovo o islamskoj knjizi, njenom tehničkom i likovnom aspektu, na koji je ona način nastala, kako se razvijala kroz stilove, područja, vremena, do današnjih dana, s jednim dobrim osvrtom na Bosnu i Herecegovinu, na ove prostore gdje, kako je kazao, niste mogli zamisliti grad, a da nije imao takve radionice.

''Na ovim prostorima taj vid knjigovestva je itekako cvao što vidimo danas po nazivima ulica'', kazao je Hadžimejlić.

''Najveći značaj knjige je što su u noj obrađena četiri segmenta, jedan je historijski, drugi je materijalni s materijalima kojima se knjiga oprema, treći je segment kroz njene stilove, a možemo istaknuti i četvrti segment, koji je vrlo bitan, a to su unikati u Gazinoj biblioteci, najunikatniji rukopisi koji postoje na tlu BiH, pa možda i Balkana'', kazao je Hadžimejlić.

Govoreći o izložbi, istaknuo je kako su izložena 32 rada iz segmenta islamske umjetnosti knjigovestva te da su na njima prikazane korice, svi stilovi koji postoje u umjetnosti knjige.

Izložba radova će biti otvorena danas i sutra.

 

Kopirati
Drag cursor here to close