''Približavanje knjige javnosti''

Završeno prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru

Tijekom pet dana održavanja ove sajamske manifestacije Mostar je bio središte akademske knjige, čitanja, znanosti i znanja.
Kultura / Knjige | 24. 09. 2018. u 13:33 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo izdanja Salona akademske knjige koji se održao u Mostaru završeno je u subotu.

Tijekom pet dana održavanja ove sajamske manifestacije Mostar je bio središte akademske knjige, čitanja, znanosti i znanja. Znanstvenu produkciju, odnosno akademska izdanja predstavilo je 11 profesionalnih i 14 institucionalnih izdavačkih kuća, a sajamsku priredbu svakodnevno su nadopunjavali zanimljivi i raznovrsni sadržaji – izložbe, promocije, radionice, stručni skupovi - odnosno ukupno 35 pratećih programa na pet različitih lokacija, priopćeno je iz FMOZ.

''Ovom manifestacijom pokušali smo osnažiti i približiti javnosti značaj znanstvenog izdavaštva u BiH, uopće izdavaštva, i mislim da smo uspjeli. Po prvi put i na jednom mjestu, okupili smo znanstvenike, znanstvene izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, knjižnica, muzeja, instituta, studente i druge zainteresirane. Vjerujem da su izlagači kvalitetno iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za poslovne sastanke i suradnju, za razmjenu znanja i iskustava, ali i za promociju znanja i znanosti, u prvom redu akademske knjige, čineći je dostupnom što većem broju građana'', izjavila povodom završetka 1. Salona akademske knjige federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović.

Ministrica se zahvalila svim izlagačima i partnerima na doprinosu u stvaranju ove sajamske priredbe, s ciljem promoviranja i populariziranja akademske knjige, znanja i znanosti.

''Naše su namjerne ozbiljne da ovaj Salon preraste u tradicionalni događaj, koji će se u idućim godinama poboljšavati, po svim mjerilima. Ocjene izdavača su pozitivne i već bilježimo interes i drugih da sudjeluju u ovom jedinstvenom znanstvenom događaju. Također, sve pohvale dobio je i tzv. Akademski vlak, koji je prevezao u Mostar zainteresirane akademske radnike i studente iz Zenice, Sarajeva i Konjica. Stoga ćemo već od iduće godine, na ovaj ili sličan način, nastojati uvezati i druge sveučilišne gradove'', kazala je federalna ministrica.

Inače, Ministarstvo je, uz Zajednicu nakladnika u BiH, organiziralo 1. Salon akademske knjige u Mostaru, dok je izvršni organizator bio University Press.

Izložbeni paviljon bio je postavljen na prostoru Sportskog igrališta Gimnazije Mostar, u vremenu od 10 do 21 sati. Ulaz na sajam i sve prateće programe bio je besplatan i slobodan za sve posjetitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close