Roman

Folirant u razredu dobio nastavak

Ivana Ćurić je svakako jedna od autorica/autora koja se prva pozabavila utjecajem koronavirusa na dječje živote, u romanu Sedmero znatiželjnih.
Kultura / Knjige | 23. 02. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ivana Ćurić

Roman ''Sedmero znatiželjnih'' duvanjske spisateljice Ivane Ćurić objavljen je u nakladi Đakovačkog kulturnog kruga.

Nakladnik ističe kako, za pretpostaviti kako će koronavirus biti važna umjetnička tema ove i idućih godina i kako nas čeka niz književnih djela na ovu temu, ali je Ivana Ćurić svakako jedna od autorica/autora koja se prva pozabavila utjecajem koronavirusa na dječje živote, u romanu Sedmero znatiželjnih.

Nastavak je to njenog uspješnog prvog romana za djecu i mladež Folirant u razredu (2020.), a njeni mali i veliki junaci, koje smo upoznali prošle godine, sada se suočavaju s nepoznatom i strašnom bolesti koja je iz temelja promijenila njihove živote.

Radnja romana započinje u veljači 2020., u vrijeme kada se u vijestima govori o bolesti koja se pojavila u dalekoj Kini, a sedmero malih junaka i junakinja, predvođenih Stjepanom upada u nove pustolovne, koje sada nisu samo lokalna priča, već univerzalna: na njihove živote i živote zajednice u kojoj žive, odrazili su se događaji tisućama kilometara udaljeni.

Možda Stjepan i njegova družina nisu ''maleni kao lakat'', ali su ''veseli kao ptice, mudri kao knjige i dobri kao sunce'', pa su se njihove pustolovine i ovoga puta završile sretno.

Samo, shvatili su kako sve ono što se u životu planira i želi, lako ometu neke sile koje ne možemo sami kontrolirati niti obuzdati.

 Naslovnica romana

Autorica Ivana Ćurić (Tomislavgrad, 1982.) do sada je objavila tri knjige za odrasle i dvije knjige za djecu i mladež. Autorica crpi teme iz vlastitog iskustva spisateljice, učiteljice i majke i njena književna reakcija u romanu Sedmero znatiželjnih pokazuje autorski senzibilitet, koji odlikuje, među ostalim pisanje „iz života“, dobro oblikovani likovi, prirodni dijalozi i, posebice, humor, blizak i malim i velikim čitateljima. Dodatnu vrijednost knjizi daju ilustracije Jakova Bagarića i stripovsko, likovno oblikovanje Marija Mrnjeca.

Ono što nam je jedino jasno kada pročitamo ovaj punokrvni, dobro napisan roman za djecu i mladež, kako ovo neće biti zadnje druženje s književnicom Ivanom Ćurić, sa Stjepanom i ostalim junacima romana Sedmero znatiželjnih, prenosi portal Tomislavcity.

Kopirati
Drag cursor here to close