''Južnoslavensko pitanje i svjetski rat''

U Mostaru promovirana knjiga dr. Ive Pilara

Knjiga "Južnoslavensko pitanje i svjetski rat" (660 str.) podijeljena je na sedam dijelova.
Kultura / Knjige | 26. 03. 2019. u 20:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga dr. Ive Pilara "Južnoslavensko pitanje i svjetski rat" predstavljena je u utorak navečer u Mostaru u sklopu "Mostarskoga proljeća 2019. – 21. dana Matice hrvatske". 

Knjiga "Južnoslavensko pitanje i svjetski rat" (660 str.) podijeljena je na sedam dijelova: nastanak balkanskih Slavena, Hrvati i njihova državna tvorba, Srbi i njihova tvorba države, Bosna i bosanska tvorba države, katolicizam i pravoslavlje, jezgra južnoslavenskoga pitanja, monarhija i južni Slaveni, hrvatsko-srpske težnje za jedinstvom, rješenje južnoslavenskoga pitanja.

''Knjiga je iznimno zanimljiva upravo zbog ovog vremena kojega mi sada proživljavamo. Ono što je on pisao u svoje četiri znamenite knjige, skoro pa je proročanstvo'', kazao je akademik Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar.

Ocijenio je kako je dr. Pilar bio osoba i institucija o kojoj bi trebalo puno više govoriti.

''Dapače, bio je skoro kao i naš Ilija Jakovljević na margini potpunog zaborava, no vraćamo ih polako jednog, pa drugog'', naglasio je Muselimović.

Promocija je održana u organizaciji Matice hrvatske Mostar i HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar.

Ivo Pilar bio je hrvatski pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac, smatran utemeljiteljem hrvatske geopolitike i pravaški političar. Od početka 20. stoljeća živio je i radio kao odvjetnik u Bosni i Hercegovini, a od 1920. do smrti u Zagrebu.

Njegovim imenom nazvan je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close