Posthumno

U Mostaru promovirana knjiga ''Bosna je veća od Evrope''

Ono što je nevjerojatno kod Enesa Ratkušića, jeste da su te sve kolumne i danas aktualne. On kad govori o problemu smeća u Mostaru, to je i danas problem.
Kultura / Knjige | 09. 11. 2019. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / U Mostaru promovirana knjiga ''Bosna je veća od Evrope''

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Podružnica Mostar i ove godine je obilježilo 9. studeni - Dan sjećanja na rušenje Starog mosta.

Tim povodom u Centru za kulturu grada Mostara u subotu s početkom u 19 sati održana je promocija knjige ''Bosna je veća od Evrope" Enesa Ratkušića, uglednog bosanskohercegovačkog novinara i književnika, koji je nakon kraće bolesti umro prošle godine.

 Knjiga je objavljena posthumno u izdanju Centra za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID - BiH), a u njoj su sakupljene Ratkušićeve izabrane kolumne i eseji objavljivani u periodu od 1992. do 2018. godine.

''Velika mi je čast što sam ovdje i pod utjecajem sam emocija, jer je to bio moj dugogodišnji prijatelj. Naši počeci vezani su za televiziju Mostar, da bi kasnije kroz njegovu spisateljsku djelatnost bili u stalnom komunikacijskom odnosu. Njegov opus se može pratiti u dvije forme, a to je književnost i društvena kritika'', kazao je Mensud Medar.

Za potrebe izbora iz Ratkušićevih eseja i kolumni, zbog preglednosti i kontinuiteta objavljivanja, u knjigu je uvršten dio tekstova koje je on napisao za "Ljiljan" (1993-2004), Islamske informativne novine "Preporod'' (1992-2017), Al Jazeeru Balkans (2012-2014) i magazin "Stav" (2015-2018).

Foto: Bljesak.info / U Mostaru promovirana knjiga ''Bosna je veća od Evrope''

Knjiga ima oko 500 stranica.

''Ono što je nevjerojatno kod Enesa Ratkušića, jeste da su te sve kolumne i danas aktualne. On kad govori o problemu smeća u Mostaru, to je i danas problem. Kada analizira pitanje Aluminija, ti tekstovi vrijede i danas. Kad govori o državi, pa sam naziv kaže: Bosna je veća od Evrope, podrazumijeva njegov cinizam. Bio je vrhunski cinik. Bio je ironičan, bio je vrstan polemik'', kazao je književni kritičar i publicist Filip  Mursel Begović.

Ratkušić je kao profesor sociologije radio u Srednjoškolskom centru Stolac, Građevinskoj školi Mostar i na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru. Najveći dio radnog vijeka proveo je, ipak, kao urednik-novinar na RTV Mostar.  Novinske tekstove je objavljivao, osim u spomenutim medijima, i u magazinima "BH. Dani ", "Ujedinjena Bosna", "Zambak" i drugim izdanjima. Bio je urednik "Slova Gorčina

Kopirati
Drag cursor here to close