Višejezična zbirka

U Mostaru predstavljeni ''Leteći ljudi''

Kultura / Knjige | 22. 03. 2016. u 19:20 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj Galeriji "Aluminij u utorak je upriličeno predstavljanje višejezične zbirke pjesama Lidije Pavlović-Grgić pod nazivom "Leteći ljudi".

Zbirka pjesama "Leteći ljudi" izašla je iz tiska krajem prošle godine, u izdanju kreševske Klepsidre, a obuhvaća autoričine nepoznate naslove, kao i one koji su, u razdoblju od 2007. do 2015. godine objavljivani na hrvatskom, albanskom, armenskom, engleskom, njemačkom, slovenskom i na talijanskom jeziku u čitavomu nizu uglednih književnih časopisa, zbornika i drugih publikacija u Albaniji, Armeniji, BiH, Crnoj Gori, Danskoj, Hrvatskoj, Indiji, Italiji, Libanonu, Njemačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Po riječima autorice, riječ je o njezinom šestom književnom naslovu, prvoj samostalnoj zbirci poezije koja sadrži 60 pjesama na hrvatskom jeziku i prepjeve nekih od njih na njemački, engleski, talijanski, slovenski i albanski jezik.

Pjesme su, kako je kazala, različite tematike, od izbjeglištva do raznoraznih životnih situacija, razočarenja, sreće i svega onoga što čovjeka može učiniti sretnim.

Recenzentica Perina Meić naglasila je kako je riječ o vrlo zanimljivoj zbirci koja svakako čitatelje neće ostaviti ravnodušnima.

''U zbirci ima niz autobiografskih detalja, ali oni su zapravo samo poticaj u razmišljanju o nekim drugim temama koje autoricu zanimaju, dakle imamu ratnu tematiku, izbjeglištvo, nekakvo promišljanje o unutarnjem svijetu lirske kazivačice. Rekla bih da od cikusa do ciklusa autorica kao da ispisuje nekakvu svoju priču o pjesničkom sazrijevanju i kako zbirka ide kraju kao da se događa neka vrsta poetske katarze, odnosno nekakvog pročišćenja i mislim da će tu poetsku katarzu, koju je proživjela i sama autorica, proživjeti vjerovatno i čitatelj kojem će se bez sumnje svidjeti ova pjesnička zbirka'', istaknula je Meić.

Knjiga je do sada predstavljena u Sarajevu, a nakon Mostara, predstavit će se u Brčkom i na jesen u Beču.

Književnica, publicistica i novinarka Lidija Pavlović-Grgić rođena je u Konjicu 1976. godine, a njezin stvaralački životopis obuhvaća šest književnih naslova i 105 priloga (pjesme, kratke priče, kritike i prikazi), objavljenih na deset jezika u 35 publikacija, u čak 17 zemalja svijeta. Živi i stvara u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close