Poezija

U Ćorovića kući predstavljena knjiga "Čovjek sa dva srca"

"Mnogo je manja razdaljina između augustovske svjetlosti poviše Neretve i, recimo, “vikinškog broda” negdje u Norveškoj negoli se to nama može da čini".
Kultura / Knjige | 17. 07. 2021. u 11:38 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u bašči Ćorovića kuće u Mostaru priređeno predstavljanje knjige poezije "Čovjek sa dva srca" mostarskog pjesnika s norveškom adresom Miodraga Kandića.

Organizatori su bili Dobra knjiga iz Sarajeva, nakladnik ove knjige, te SPKD Prosvjeta Mostar.

Govoreći o Kandićevoj knjizi, jedan od recenzenata, književnik Hadžem Hajdarević, podsjetio je kako je ova poezija nastajala u dužem vremenskom razdoblju, još od pjesnikove rane mladosti pa do zrele životne dobi, ali je uspjela pronaći svoj put do korica knjige.

"Dva srca” se uvijek jedno s drugim sašaptavaju, ona se međusobno pomažu, energijski i kreativno dopunjuju, uživaju u toj svojoj vezanosti. Mnogo je manja razdaljina između augustovske svjetlosti poviše Neretve i, recimo, “vikinškog broda” negdje u Norveškoj negoli se to nama može da čini. Sjećanje je školjka gdje i sjene i nemiri imaju svoja odgovarajuća mjesta", kaže u recenziji knjige pjesnik Hajdarević.

Pjesnik Munib Delalić, svojevremeno profesor i mentor pjesnika Miodraga Kandića, kazao je kako je već tada u školskom uzrastu bilo jasno da se radi o zrelom poetskom promišljanju ovog nadarenog, iako samozatajnog pjesnika.

"Miodrag Kandić je uvijek bio pjesnik, samo što to pjesničko koje ima u sebi nije uvijek pretvarao u pisanu riječ.(...) Ova je knjiga, koja je napokon, nakon puna četiri desetljeća čekanja, pred nama, najbolji dokaz da je u njemu uvijek bio istinski pjesnik", napisao je Delalić u predgovoru knjige.

Obrativši se u ime izdavača, Izedin Šikalo se sjetio prijateljevanja i zajedničkih nastupa s Kandićem, kazavši kako je oduvijek vjerovao kako će ova knjiga jednom ugledati svjetlo dana, a Dobra knjiga imala je zadovoljstvo objaviti "Čovjeka s dva srca".

Stihove iz knjige govorili su Fatima Kazazić i Ivan Dugandžić. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se svojom ambijentalnom muzikom kompozitor Miro Pandur.

Književnu večer je vodio Miljenko Buhač.

Kopirati
Drag cursor here to close