Veliki književnik

U Bihaću počeo sedmi međunarodni simpozij posvećen Branku Ćopiću

Kultura / Knjige | 07. 09. 2017. u 18:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmi međunarodni simpozij posvećen jednom od najpoznatijih i najčitanijih književnika bivše Jugoslavije Branku Ćopiću, na kojem sudjeluje više od 50 stručnjaka iz osam država, počeo je danas u Bihaću. Tema simpozija je ''Ćopićeva poetika zavičaja'' s obzirom na to da je među prvima opjevao Bihać i rodnu Krajinu.

Organizatori događaja su Institut za slavistiku Unverziteta u Gracu, Pedagoški fakultet u Bihaću i Kantonalna i Univerzitetska knjižnica Bihać.

Vršiteljica dužnosti direktora JU Kantonalna i Univerzitetska knjižnica Bihać Mirela Midžić izrazila je zadovoljstvo da je ustanova koju predstavlja dala doprinos u organizaciji ovog događaja naglašavajući da je Krajina mjesto gdje su živjela neka od najvećih imena bh. i jugoslovenske književnosti.

U ime Pedagoškog fakulteta Šeherzada Džafić je istaknula da je simpozij okupio stručnjake koji se bave izučavanjem južnoslavenske književnosti ili konkretno radom Branka Ćopića.

''Opus ovog književnika je zaista impozantan'', rekla je Džafić.

Simpozij posvećen Ćopiću projekt je koji je nastao 2011. godine s ciljem da istraži rad jednog od najpoznatijih i najplodonosnijih pisaca biše Jugoslavije. Naime, Ćopićev opus iznosi više od 100 djela koja su prevedena na 30 jezika, a čija je vrijednost prepoznata na južnoslavenskim prostorima, ali i šire, javlja RTV USK.

Predavač na simpoziju Tin Lemac smatra da su ovakvi kulturni događaji jako važni, za kulturnu i akademsku razmjenu saznanja, a pogotovo u manjim sredinama.

Cilj simpozija je da se preispita vrijedost Branka Ćopića kao pisca, ali i da studenti i učenici uvide njegov opus iz jednog drugog kuta. Poseban značaj, kako ističu organizatori, je da se ovogodišnji simpozij održava u Bihaću kojem je Ćopić boravio četiri godine i kojeg je među prvima opjevao u svojim djelima.

Kopirati
Drag cursor here to close