Sudjeluje i Mostar

U BiH se prvi put obilježava 'Međunarodni dan i noć knjige'

Kultura / Knjige | 20. 04. 2016. u 13:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturna manifestacija ''Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava'' prvi put ove godine će biti obilježena u Bosni i Hercegovini.

Manifestacija će biti održana 22. travnja u organizaciji Asocijacije informatičkih stručnjaka - bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM), a okupila je 11 knjižnica i drugih institucija kulture iz Sarajeva, Zenice, Mostara i Maglaja.

Predsjednica Asocijacije BAM Azra Bečević-Šarenkapa naglašava da se manifestacija ''Dan/Noć knjige'' obilježava uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine.

''Iako se ova manifestacija obilježava od 1995. nama je ovo prvi put. Uspjeli smo u kratkom roku skupiti 12 institucija koje će svojim programima pomoći da se ''Dan/Noć knjige'' obilježi i da se zaljubljenici u knjige vrate u knjižnice. Programi će trajati od 8 do 24 sata, a predviđeni su za sve uzrasne kategorije'', izjavila je Bečević-Šarenkapa na današnjoj konferenciji za medije.

Programe na manifestaciji pripremile su Biblioteka Sarajeva, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Gazi Husrev-begova bibiloteka, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu - Institut za jezik, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, Zemaljski muzej BiH, Muzej "Alija Izetbegović", JU Opća bibiloteka Maglaj, Opća bibiloteka u Zenici, Univerzitet u Zenici - Filozofski fakultet - Odsjek za kulturalne studije, te Univerzitetska biblioteka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Bečević-Šarenkapa je dodala da će posjetiteljima biti ponuđen bogat i raznolik program u koji se ubrajaju programi: druženje u knjižnici, sačuvaj pisano kulturno naslijeđe, izložbe, promocije knjiga, projekcije filmova, radionice, predstave, noćni sajam knjige i program za djecu.

Obilježavajući svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj obilježavanja dana/noći knjige jeste afirmacija čitanja knjige u njenim tradicionalnim i modernim oblicima.

Obilježavanje dana i noći knjige će trajati cijeli dan.

Kopirati
Drag cursor here to close