25. novembar

Tvrtku Kulenoviću posthumno nagrada za životno djelo

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, počevši od 25. studenog 2016. godine, dodjeljuje se književna nagrada “25. novembar”, koju je ustanovio tjednik “Stav”.
Kultura / Knjige | 20. 11. 2019. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sarajevskoj Vijećnici je održana svečana dodjela nagrade “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti posthumno književniku Tvrtku Kulenoviću, te, ove godine po prvi put, za knjigu godine književniku Asmiru Kujoviću, a riječ je o zbirci poezije pod naslovom “Nestorov pehar”.

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, počevši od 25. studenog 2016. godine, dodjeljuje se književna nagrada “25. novembar”, koju je ustanovio tjednik “Stav”.

Nagrada za knjigu godine dodijeljena je književniku Asmiru Kujoviću, a riječ je o zbirci poezije pod naslovom “Nestorov pehar”.

Statue nagrade 25. novembar rad su akademskog kipara Adisa Lukača.

Tvrtko Kulenović je rođen u Šapcu, 9. travnja 1935. godine, gdje je završio osnovnu školu i prvi razred gimnazije. Srednju školu završava u Sarajevu. Studirao je i diplomirao jugoslavensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Po odsluženju vojnog roka zaposlio se u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu na klasifikaciji strane knjige, gdje ostaje do 1968. Iste godine stupa na dužnost dramaturga Narodnog pozorišta.

Od 1965. do 1967. boravio je na Osmania University u Hyderabadu, Indija, gdje je studirao klasičnu indijsku i azijsku estetiku, posebno kazalište. Od siječnja do lipnja 1971. na Istituto del Teatro, Universita di Roma, izučavao je commedia del' arte i njene veze s azijskim kazalištem.

Godine 1971. izabran je za asistenta na novootvorenom Odsjeku za komparativnu književnost, teatrologiju i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu. U studenom 1974. doktorirao je na temu "Teorijske osnove modernog europskog i klasičnog azijskog kazališta" na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te je 1975. biran u zvanje docenta, 1980. u zvanje izvanrednog profesora i 1983. u zvanje redovnog profesora na Odsjeku za opću književnost i bibliotekarstvo (preimenovan u Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo).

Predavao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (postidplomski studij). Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim simpozijima. U dva navrata, 1981. i 1987, boravio je i predavao kao gostujući profesor u okviru Fulbrightove fondacije u SAD-u (sveučilišta Rutgers, Florida i Illinois – projekt o genocidu).

Bio je prvi predsjednik P.E.N. centra Bosne i Hercegovine,[2] osnovanog 30. oktobra 1992, te direktor Narodnog pozorišta Bosne i Hercegovine (1999–2003). Također je bio redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te suradnik časopisa Sarajevske sveske. Pisao je romane, eseje iz oblasti teatrologije i književne teorije i kritike, putopise, pripovijetke, radiodrame.

Kopirati
Drag cursor here to close