Pod Erdognovom čizmom

Turska vlada uništila više od 300.000 knjiga

Po uvođenju izvanrednog stanja nakon pokušaja državnog udara zatvoreno 200 medija i izdavačkih organizacija, 80 pisaca je bilo pod istragom i procesuirano, a sa 118 državnih sveučilišta otpuštena su 5.822 profesora.
Kultura / Knjige | 07. 08. 2019. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od pokušaja državnog udara u Turskoj pre tri godine iz škola i knjižnica, prema turskom ministarstvu obrazovanja, sklonjeno je a zatim i uništeno više od 300.000 knjiga. Režim kaže da ruši sve što ima veze s Fetulahom Gulenom, muslimanskim svećenikom,kojeg Ankara krivi za pokušaj državnog udara.

Gulen živi u SAD i odbacuje umiješanost u državni udar.

Turski ministar obrazovanja Zija Selčuk objavio je prošlog tjedna  da je uništeno 301.878 knjiga jer vlada uništava sve što ima veze s Gulenom.

Taj podatak prvi je iznio list Hurijet uz slike zaplijenjenih i spaljenih knjiga koje je objavio Kronos27.

Prema njemu Turkey Purge, koji, kako kažu, okuplja "malu skupinu mladih novinara koji nastoje biti glas turskih građana koji trpe pod represivnim režimom", 2016. je zabranjen udžbenik iz matematike jer sadrži Gulenove inicijale u pitanju "od tačke F do tačke G".

U prosincu 2016. turski list Birgun objavio je da je 1,8 milijuna udžbenika uništeno i pretiskano zbog "neprimjerene" riječi Pensilvanija, američke države u kojoj živi Gulen.

Prema izvještajima, ulice s imenom Gulen u Ankari također su preimenovane.

Organizacije angažirane u borbi za slobodu govora uznemirilo je priopćenje turskog ministra obrazovanja.

"Za samo tri godine izdavaštvo u Turskoj je desetkovano pri čemu je 29 izdavačkih kuća dekretom zatvoreno zbog 'širenja terorističke propagnade", upozorili su u zajedničkom priopćenju Međunarodni PEN centar i Engleski PEN centar.

U prošlogodišnjem izvještaju Engleskog PEN centra navodi se da je po uvođenju izvanrednog stanja nakon pokušaja državnog udara zatvoreno 200 medija i izdavačkih organizacija, 80 pisaca je bilo pod istragom i procesuirano a sa 118 državnih sveučilišta otpuštena su 5.822 profesora.

Izvještaj je ukazao na "krizu slobode izražavanja" u Turskoj.

"Vlada je dramatično povećala utjecaj na medije i izdavačku djelatnost, uništavajući kritičke glasove", priopćio je PEN. "Pozvali smo turske vlasti da dozvole ponovno otvaranje i neovisno poslovanje izdavačkih kuća i da hitno prestanu sa suzbijanjem slobode izražavanja koja se nesmetano nastavlja", naveo je PEN.

Kopirati
Drag cursor here to close