Ljubitelji knjige i lijepe riječi

Tučnjava na Sajmu knjige u Frankfurtu: Politika u središtu pažnje

"Sajam živi od različitosti mišljenja, ovo je mjesto poštenog dijaloga i slobode mišljenja", kazao je direktor Sajma knjige Juergen Boos.
Kultura / Knjige | 15. 10. 2017. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Frankfurti Sajam knjige (čuveni Frankfurter Buchmesse) za sada na naslovnice ponajviše dolazi zbog političkih, a nažalost i po fizičkim obračunima.

Frankfurtskog vijećnika Nicu Wehnemanna fizički su napali pristalice ekstremne desnice, a oštro se prosvjedovalo i protiv prisutnosti Björna Höckea, političara iz desne AfD stranke, koja je na nedavno održanim općim izborima u Njemačkoj napravila pravi rusvaj, preotevši veliki broj glasača praktično svim političkim blokovima.

Wehnemann je objavio video na Twitteru, s komentarom "Jedan nacist na meni. Privatni zaštitari su me oborili, a policija samo gleda".

Policiji je spočitao pasivnost, jer su trebali intervenirati kad je ležao oboren na pod. Međutim, ne želi podići tužbu zbog pretrpljenih tjelesnih ozljeda. Inače Nico Wehnemann je predsjednik manje stranke DIE PARTEI i gradski je vijećnik u Frankfurtu.

Kaže kako je namjeravao prosvjedovati protiv desničarskih nakladnika i autora. Poznato je da organizatori sajma knjige uvijek ističu svoju koncepciju podrške različitosti mišljenja.

"Sajam živi od različitosti mišljenja, ovo je mjesto poštenog dijaloga i slobode mišljenja", kazao je direktor Sajma knjige Juergen Boos, a slično mišljenje iznio je i glavni menadžer burzovnog saveza njemačkih trgovaca knjigama, Alexander Skipis.

Što se tiče AfD-ovog političara Björna Höckea, njega su pristalice ljevice napale jer se pojavio na predstavljanju jedne knjige iz tog miljea, piše Bild. Njegovi su protivnici uzvikivali "Nacisti napolje!", dok su pristalice uzvraćale "Svi mrze Antifu!"

Na kraju je policija ipak morala uredovati, a zbog velike buke koju su izazivali prosvjednici, otkazano je predstavljanje jedne knjige dvoje desnih autora. Do sukoba je došlo već uoči samog početka Sajma knjige.

U petak je jedna osoba dobila udarac šakom u lice, te je morala biti prebačena u bolnicu, a nakon niza nesigurnih situacija pred štandovima desničarski orijentiranih izdavača, njihovi su predstavnici burzanskom savezu knjižara spočitali nebrigu o zaštiti njihove imovine i osoblja.

Kopirati
Drag cursor here to close