Smrt u Hagu

Tromp u Mostaru predstavlja knjigu o nezavršenom suđenju Miloševiću

Nastala kao ''proizvod pravnog postupka'', knjiga sadrži ''skoro sveobuhvatnu, možda čak i najveću zbirku materijala koji se odnose na krivičnu i političku odgovornost jednog pojedinca za raspad Jugoslavije i ratne zločine''.
Kultura / Knjige | 27. 06. 2019. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru ''Mostarskog ljeta'' u petak 28. lipnja u 20 sati u Centru za kulturu Mostar bit će organizirano predstavljanje knjige ''Smrt u Hagu – nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću'' autorice Nevenke Tromp.

Kako u predgovoru ovog izdanja knjige piše Latinka Perović, tražeći odgovor na pitanje: Šta dalje?, nakon smrti Slobodana Milioševića uslijed suđenja u Hagu, Tromp se okrenula arhivi sudskog procesa, koja, prema njenim riječima, predstavlja ''povijesni izvor bez premca''.

Nastala kao ''proizvod pravnog postupka'', ona sadrži ''skoro sveobuhvatnu, možda čak i najveću zbirku materijala koji se odnose na krivičnu i političku odgovornost jednog pojedinca za raspad Jugoslavije i ratne zločine''.

Tromp je opisala tu jedinstvenu zbirku. Suđenje je trajalo 467 dana. Za sobom je ostavilo 43.191 stranica sudskog transkripta. Pozvano je 400 svjedoka. Tužiteljstvo je podnijelo 5.769 dokaza na 150.000 stranica. Obrana – 12.107 dokaza na 25.000 stranica. Haški tribunal je omogućio da se dođe do dokumenata na koje bi se dugo, možda i desetljećima čekalo.

Studija "Smrt u Hagu" na izvjestan način je i biografija Slobodana Miloševića. U njoj je analiziran i njegov uspon i njegov kraj, i tako zaokružen pogled na njegovu pojavu u Srbiji i Jugoslaviji na kraju 20 stoljeća.

Uz autoricu, gosti će biti: Sonja Biserko, Vasvija Vidović, Slavo Kukić, Mirko Pejanović i Emir Hadžihafizbegović.

Specijalni gost biće Geoffrey Nice britanski tužitelj i univerzitetski profesor koji je na Haaškom sudu vodio postupak protiv Slobodana Miloševića.

Kopirati
Drag cursor here to close