Ni Covid nije bio prepreka

Troknjižje Darka Juke obuhvaća prozu, poeziju i novinske kolumne

Josip Muselimović piše kako "(...) Juka lomi skučenost postratne mostarske stvarnosti, nesebično pomažući svima nama koji nastojimo mijenjati današnjicu zarad sretnije sutrašnjice, da raširimo svoja krila u punini".
Kultura / Knjige | 07. 06. 2020. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naslovi "Jukine crtice", "Teštamentum" i "Krikovi sjećanja" čine troknjižje mostarskog pjesnika i publicista Darka Juke, a objavljeni su, reklo bi se, na samome vrhuncu pandemije koronavirusa, što je samo po sebi svojevrsni pothvat.

Akademik Josip Muselimović, sveučilišni profesori Mile Lasić, Ivica Šarac i Antun Lučić, nagrađivani pjesnici Tomislav Marijan Bilosnić, Sead Begović i Stanko Krnjić napisali su recenzije za ova Jukina djela, a knjige će biti predstavljene u dijelu književnog programa Mostarskog proljeća, koje će se ove godine održati krajem ljeta i početkom jeseni.

Profesor Mile Lasić i svojoj recencuiji "Jukinih crtica" napominje: 'Mene, pak, kao sveučilišnog profesora politologije i  eurologa ne impresioniraju domoljubne priče i legende, nego jedino ustavni patriotizam (J. Habermas) pa sam bio obradovan što je Juki uspjelo u većini kolumni demonstrirati zreo političko-kulturološki govor o teškim temama i u Hrvatskoj i u BiH', kazavši na kraju svoje preporuke za objavu ove knjige kako se radi o 'intrigantnom štivu'.

Josip Muselimović piše kako "(...) Juka lomi skučenost postratne mostarske stvarnosti, nesebično pomažući svima nama koji nastojimo mijenjati današnjicu zarad sretnije sutrašnjice, da raširimo svoja krila u punini. (...) Juka je plemeniti kavgadžija pera i o njemu će m o r a l n e  v e r t i k a l e našeg vremena zasigurno loše govoriti! Zato i vrijedi".

Govori li se o pjesničkim dijelovima ovog troknjižja, recenzenti Bilosnić, Begović i Lučić, pokušavaju proniknuti u samu dušu pjesnika, jer sva poezija, ako je dobra, izlazi iz duše.

Krnić i Šarac govore o Krikovima sjećanja kao svojevrsnom ratnom odjeku u književnikovoj glavi, njegovim sjećanjima na dramu rata i ljudske sudbine.

Ponešto o svemu tome govorio je i sam autor:

Video: RTV HB: Jukino troknjižje ukoričeno i na policama
Kopirati
Drag cursor here to close