Promocija knjige

Tri boje tame: Tri boje su tri etničke politike koje dijele Bosnu

"Tri boje tame" je naslov knjige koji je lako razjasniti, tama je ovo u čemu svi živimo, tri boje su tri etničke politike koje dijele Bosnu a radi se o knjizi eseja koja analizira ovdašnje stanje'', kazao je autor Jusuf Trbić na promociji knjig
Kultura / Knjige | 27. 04. 2019. u 08:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Promocija knjige u Sarajevu

"Tri boje tame" je naslov knjige koji je lako razjasniti, tama je ovo u čemu svi živimo, tri boje su tri etničke politike koje dijele Bosnu a radi se o knjizi eseja koja analizira ovdašnje stanje'', kazao je autor Jusuf Trbić na promociji knjige.

Istaknuo je da je u knjizi posebno opisan i objašnjen položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj, jer je njegov utisak, da se u Sarajevu ne zna prava istina kako se tamo živi.

''Kako mi Bošnjaci koji žive u RS-u vidimo situaciju u BiH, ona je na velikoj klackalici i na velikom iskušenju. Pitanje je kako će se sve to završiti. Etničke politike koje dijele Bosnu, ne posustaju, i čini mi se da je krajnje vrijeme da se kaže istina šta se zapravo događa u Bosni'', kazao je Trbić.

Promotor Senadin Lavić istaknuo je da je Trbić kroničar Bosne i Bijeljine, on je čovjek koji piše lirski intoniranu misao o povijesnom procesu Bosne, te vječne teme.

''Njegova prepoznatljiva tema i smislena putanja postojanja jeste Bosna,  bosansko biće,  rat protiv tvog bića, nepravda i nemoral.  U njemu je sazrela misao da će se čovjek kajati ako napusti Bosnu ali i ako ostane. Ovaj paradoks – ''tko ode kajat  će se, ko ostane kajat će se'' nosi svaku stranicu Trbićevog meditativnog  teksta. On nam kazuje da se bez Bosne ne može'', istaknuo je Lavić.

Naglasio je da Trbić nije čovjek  kojeg je moguće psihički, emotivno ili idejno slomiti, uplašiti ili zbuniti da potisne misao o onom povijesno - kulturnom bitnom sadržaju ljudske egzistencije u Bosni.

Kako ističe Lavić, Trbić u knjizi podsjeća da su Bošnjaci u entitetu Republika Srpska danas najobespravljenija narodna grupa u Europi.

''To je činjenica koja ima nevjerojatnu  težinu za razumijevanje naše narodne kolektivne sudbine'', naglasio je Lavić.

Narod koji je do jučer živio slobodno u Podrinju, Semberiji,  Krajni ili Posavini,  tim starim bosanskim krajevima, od jednom je nakon genocida i ratnih zločina postao marginaliziran i gotovo istrijebljen s  polovine zemlje bosanske.

Naglasio je da su Bošnjaci u dijelu Bosne koji se od Dejtona ' 95. godine zove entitet Republika Srpska  postali manjina u svojoj zemlji,  'satjerani u ćošak i obespravljeni'.

Sinoćnju promocije knjige "Tri boje tame" autora Jusufa Trbića u Sarajevu je organizirala  Bošnjačka zajednica kulture Preporod.

Kopirati
Drag cursor here to close