Don Josip Galić

Transverzala zla: Knjiga posvećena svim patnicima i žrtvama jedne lude politike

Knjiga don Josipa Galića, po subjektivnoj ocjeni njegovog župljanina, jednoga od najboljih svećenika mostarsko-duvanjske biskupije, u srijedu je promovirana u Potocima pred mnoštvom župljana i njihovih gostiju.
Kultura / Knjige | 04. 09. 2019. u 21:31 M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga bjelopoljskoga župnika don Josipa Galića ''Transverzala zla'' promovirana je u srijedu navečer u njegovoj župi u Potocima. Velika dvorana Samostana časnih sestara u Bijelom Polju bila je premala da primi sve one koji su došli na promociju knjige objavljene u izdanju 'Crkve na kamenu'.

''Upravo smo na mjestu gdje je u posljednjem ratu palo, ne na stotine, nego na tisuće granata. Ovo je u jednome trenutku postalo mjesto mržnje i zato smo simbolično večeras ovdje'', rekao je don Josip Galić na početku promocije.

Foto: Bljesak.info / Čitanje nekih ulomaka iz knjige izazvalo je emocije kod posjetitelja

Knjiga donosi ratna svjedočanstva bjelopoljskih Hrvata: Drugoga svjetskog rata, poraća i Domovinskoga rata. Zabilježena svjedočanstva, još uvijek većine živih svjedoka, govore o patnji i stradanju ove župne zajednice, bjelopoljskih katolika Hrvata, koji su unatoč tolikom povijesnom zatiranju uspjeli opstati na dvije obale Neretve.

Na promociji knjige govorili su don Josip Galić, priređivač knjige, prof. dr. Božo Goluža i prof. dr. Ivica Šarac. Na kraju se svima obratio i mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.

Promociji su nazočili don Jakov Renić bivši bjelopoljski župnik, osoba koja spada u najzaslužnije pionire povratka u Bijelo Polje, Josip Grbeša, ministar pravde BiH, Oliver Soldo ministar za pitanja branitelja HNŽ i drugi iz političkog i kulturnog života Mostara …

U glazbenom dijelu programa nastupili su mješoviti župni zbor Potoci, Davor Kožul i Karlo Miličević, a voditeljica promocije bila je Željka Šunjić.

U audio prilogu možete poslušati govor don Josipa Galića u kojemu spominje rad na ovoj knjizi, kao i na još jednome projektu koji će nadamo se isto biti objavljen.

Emotivan govor imao je na kraju promocije biskup Ratko Perić. Ispričao je razgovor s profesoricom iz sjemenišne gimnazije koja mu je rekla da su najbolji učenici iz hrvatskog jezika bili Ante Komadina i Josip Galić. Biskup je govorio i o samome značenju naziva knjige, a na kraju je rekao da don Josip ne treba ići iz Bijelog Polja dok ne napiše Transverzalu dobra. Što je rekao o nazivu knjige i koji je ulomak pročitao, poslušajte u audio prilogu.

Foto: Bljesak.info / Molitva za sve pokojne
Foto: Bljesak.info / Don Josip Galić, prof. dr. Božo Goluža i prof. dr. Ivica Šarac
Foto: Bljesak.info / Knjiga govori o besmislu zla s koje god strane dolazilo 
Foto: Bljesak.info / Don Jakov Renić, bivši župnik župe Potoci

Foto: Bljesak.info / Karlo Miličević i Davor Kožul (gitara), desno voditeljica Željka Šunjić
Kopirati
Drag cursor here to close