Prlić i ostali

Svjedoci zla, knjiga o Herceg Bosni, Tuđmanu, HDZ-u i UZP-u

Kultura / Knjige | 02. 02. 2019. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) ''Preporod'', u prepunoj dvorani Javne ustanove Centar za kulturu, informiranje i sport u Donjem Vakufu održana je promocija knjige ''Svjedoci zla'' Akifa Agića i Faruka Vele, djelo koje je pobudilo interes šire bosanskohercegovačke javnosti.

O knjizi su, koja, kako je istaknuto na promociji, predstavlja ''značajan doprinos rasvjetljavanju istine o udruženom zločinačkom poduhvatu'' i ''međunarodnom oružanom sukobu'' u BiH, pravosnažno presuđenom i pred Haškim tribunalom u slučaju ''Prlić i ostali'', govorili su, pored autora, ratni komandant iz Bugojna Faruk Aganović Jupi, predsjednik podružnice BZK ''Preporod'' Kemal Čolak, te Esad ef. Slipac, glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf.

Knjiga koja ne dopušta zaborav

''Ova knjiga zabilježila je istinu, istinu o najstrašnijim događanjima tijekom agresije na BiH. Ova knjiga ne dopušta zaborav. Ona ne optužuje nijedan narod, ona piše o zločinima koje su počinili pojedinci slijedeći jednu lošu politiku. Knjiga ukazuje da ovdje može i treba imati mjesta i za Bošnjake i za sve ostale dobronamjerne građane koji u njoj žive'', kazao je Čolak.

Esad ef. Slipac je podsjetio na hadis poslanika Muhameda a.s. o potrebi da se govori istina ''pa makar bila i gorka''.

''Ono što nas sve iritira i zabrinjava jeste da kažu da ovdje postoje tri istine. Lažu! Ovdje ne postoje tri istine. Samo je jedna istina! Ova knjiga nije samo obična knjiga. Ona je više od knjige! Ovo je dio nas, ovo smo mi u ovoj knjizi... To nije samo papir. Jer, zaborav je rak-rana, a sjećanje je lijek. Nažalost, sve što ovo piše u ovoj knjizi nemamo u našim udžbenicima. Zato svugdje gdje možete govorite istinu, ali samo istinu. Jer, ovdje se sve zna. Posebno tko je bio agresor, a tko žrtva'',  rekao je ef. Slipac.

Inače, Agić i Vele izvještajima ''s lica mjesta'' tretiraju najznačajnije, ključne događaje, iz tog perioda bilo da je riječ o događajima sa prvih linija obrane ili da je riječ o razgovorima sa svjedocima neposredno nakon davanja iskaza pred nadležnim sudskim instancama. 

Sadržaj knjige tretira teme od početka rata u BiH do ove godine.  Po prvi put je u nekom djelu objavljena i pravosnažna presuda u slučaju ''Prlić i ostali''.

Foto: PR / Posjetitelji promocije knjige u dvorani Centra za kulturu

Aganović: Tuđman je zločinac i fašista

Ratni komandant iz Bugojna Faruk Aganović Jupi nazvao je knjigu ''Svjedoci zla'' herojskim djelom dvojice autora.

''Ovo zlo koje se nama dogodilo, nije se spremalo 90-tih.  Ono je spremano 100 godina ranije. Vjekovni san hrvatske i srpske ideologije jesu velika Srbija i velika Hrvatska, a kako bi je stvorili neće ići u Austriju i Sloveniju Mađarsku, žele uzeti Bosnu, koja im je najbliža. Franjo Tuđman, kao predvodnik UZP-a, je još kao general JNA govorio i pisao da Bosne nema, a svojim djelima 90-tih je dokazao da je zločinac i fašista'', rekao je Aganović, koji je dugim aplauzima pozdravljan u Donjem Vakufu.

Faruk Vele, jedan od autora knjige, naglasio je činjenicu da su politike koje su 90-tih stajale iza zločine danas ponovo na sceni, ali sada s novim protagonistima. Zato je naglasio značaj pisanja o zločinima i suprotstavljanja politici dehumanizacije žrtava i zaborava.

Knjigom potaknuti ljude da se suoče s istinom

''Ova knjiga ne poziva na mržnju, ne traži dosipanje soli na rane koje zacjeljuju. Naprotiv. Zahtjeva istinu i pravdu, demaskiranje politika koje su činile činile zlo. A to su oni koji 25 godina nakon Heliodroma, Dretelja, Gabele, rušenja Starog mosta... ponovo ističu zahtjeve za neku novu tzv. Herceg-Bosnu. Profesor Fra Ivo Marković kaže: ''Pokajmo se, učinili smo zlo'', ali isto tako Primo Levi, logoraš iz Aušvica je napisao: ''Dogodilo se, može se ponovo dogoditi - bilo gdje'', podsjetio je Vele, uz nadu da će ovom knjigom potaknuti ljude da se suoče s istinom.

''Naš cilj je Bosna i Hercegovina. Naš cilj je suživot. BiH ne može biti nikakva do zajednička'', kazao je Akif Agić na promociji u Donjem Vakufu.

Naglasio da je i Srbiji i Hrvatskoj potrebna istinska demokratizacija, jer bez toga interesi obje države bit će usmjerene protiv BiH.

''Na čelu UZP-a, te zločinačke organizacije je bio predsjednik RH dr. Farnjo Tuđman. Dok god postoji HDZ u Hrvatskoj i BiH, ovakav kakav poznajemo, on je poguban po BiH i po odnose među narodima. Tuđman je u Tribunalu proglašen odgovornim za UZP, a HDZ se može smatrati zločinačkom organizacijom, što je u intervjuu za ovu knjigu rekao i odvjetnik Anto Nobilo'', zaključio je Agić.

U glazbenom dijelu promocije nastupila je solistica Aida Cerić.

Kopirati
Drag cursor here to close