Šantićeve večeri

Svetislav Mandić – Čovjek kojem se Mostar nije odužio

Popović je kazao da je Mandić jedan o istaknutih pjesnika lirske intimističke orijentacije koji je sve u poeziji stvorio do 60. godine.
Kultura / Knjige | 21. 10. 2019. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru 100. Šantićevih večeri poezije u nedjelju je u Vladičanskom dvoru održana večer posvećena znamenitom Mostarcu Svetislavu Mandiću o čijem je pjesničkom liku govorio dr Ranko Popović s Filološkog fakulteta u Banja Luci, dok je mr Andreja Marić, također s banjalučkog Filološkog fakulteta održala predavanje na temu ''Svetislav Mandić i srpska srednjevjekovna umjetnost''.

  / Andreja Marić

Popović je kazao da je Mandić jedan o istaknutih pjesnika lirske intimističke orijentacije koji je sve u poeziji stvorio do 60. godine.

''ije kvantitativno tvorac velikog opusa, ali je značajan srpski pjesnik i njegov značaj ne jenjava ni danas. Iza sebe je ostavio desetak pjesama antologijske vrijednosti'',, kazao je Popović.

Naglasio je kako je Mandić ostao zaslužan kao kulturni pregalac šire orijentacije, prije svega na polju likovne umjetnosti, odnosno konzervacije srednjovjekovnog freskopisa i kopističkoj aktivnosti kada je u pitanju srpski srednjovjekovni freskopis.

  / Alma Fazil-Obad

''Tvorac je gotovo 50 savršenih kopija koje su obišle svijet pokazujući svijetu ljepotu i značaj srpskog srednjovjekovnog fresko-slikarstva. To je bio jedan tihi čovjek koji je svoj vijek proveo tihujući po srednjovjekovnim manastirima kao pjesnik, konzervator i restaurator i iza sebe ostavio djelo vrijedno da ga se sjećamo'', kazao je Popović.

Prikaz poezije Svetislava Mandića u formi poetskog teatra priredila je istaknuta umjetnica iz Mostara Alma Fazil-Obad, koja je naglasila da je Mandićeva poezija svjetske kvalitete i da nadilazi sve granice.

''Mandić je veliko umjetničko ime kome se Mostar nije odužio. To je naša važna kulturna baština i moramo se zalagati da tom pjesniku damo mnogo veći značaj i pijetet koji zaslužuje'', naglasila je Fazil–Obad.

Kopirati
Drag cursor here to close