Književnost

Švedska akademija izabrala članove nakon seksualnog skandala

Prvi put u nekoliko desetljeća, među ovogodišnjim laureatima Nobelove nagrade neće biti onog za književnost
Kultura / Knjige | 06. 10. 2018. u 10:31 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska akademija imenovala je dvoje novih članova, u sklopu nastojanja da vrati povjerenje javnosti u tu ustanovu pogođenu skandalom i omogući joj da ponovno bira dobitnika Nobelove nagrade za književnost. 

Prvi put u nekoliko desetljeća, među ovogodišnjim laureatima Nobelove nagrade neće biti onog za književnost, jer je nekoliko članova Akademije podnijelo ostavku ili se povuklo u znak protesta zbog seksualnog skandala, pa ona nije mogla donijeti odluku o pobjedniku. 

Akademija je priopćila da je imenovala Erica Runessona, švedskog vrhovnog suca, i književnicu i pjesnikinju Jilu Mossaed, rodom iz Irana, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Kritičari su tražili ostavku članice Akademije Katarine Frostenson, koja je udana za čovjeka koji se nalazi u centru skandala, ali se taj slučaj ne spominje u priopćenju. 

Njezin suprug Jean-Claude Arnault dobio je u ponedjeljak dvije godine zatvora zbog silovanja. On niječe sve optužbe i žali se na presudu. 

Predsjednik Nobelove fondacije rekao je Reutersu prošlog tjedna  da bi mogao isključiti Akademiju iz dodjele nagrade za književnost ako se zbog tog skandala ne provedu promjene. 

Akademijin pristup skandalu potaknuo je dvoje od 18 njenih članova da podnesu ostavke i još nekoliko drugih da prestanu sudjelovati u njenom radu, uključujući Frostenson. 

S obzirom na to da je broj članova pao na 10, a Statut propisuje da ih mora biti najmanje 12 za donošenje važnih odluka, kao što je izbor novih članova, neki od onih koji su prestali raditi za Akademiju pristali su sudjelovati u glasanju kako bi se zadovoljili propisi. 

Još nedostaje šestero aktivnih članova, iako je samo dvoje formalno podnijelo ostavku.

Kopirati
Drag cursor here to close