Književno – glazbena manifestacija

''Susreti pod hrastom'' posvećeni fra Andriji Nikiću

Održana XVI. tradicionalna književno – glazbena manifestacija ''Susreti pod hrastom'' posvećena akademiku fra Andriji Nikiću
Kultura / Knjige | 30. 07. 2021. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pored crkve sv. Stjepana, na vanjskom oltaru u Čerinu okupili su se poete, književnice i književnici, uvaženi gosti, Matičari i župljani na tradicionalnom Susretu pod hrastom koji su ove 2021. posvećeni fra Andriji Nikiću. Organizator cjelovečernjeg programa Ogranak Matice hrvatske u Čitluku uz suradnju sa Župnim uredom sv. Stjepana i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne nisu krili zadovoljstvo vrlo uspješne večeri, priopćeno je iz Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Program je otpočeo svetom misom koju je predvodio fra Andrija Nikić a uz njega su svetu misu služili otac Stjepan Krasić, fra Miljenko Stojić i župnik Hrvoje Miletić. Nakon svete mise nastavljen je kulturno glazbeni program koji je i ove godine moderiranjem oplemenila književnica Anita Martinac, uz sudionike akademika o. Stjepana Krasića koji je govorio je o životnom i profesionalnom putu fra Andrije, umjesto najavljenog prof. dr. soc. Vlade Pandžića njegov znanstveni rad o djelima fra Andrije pročitala je njegova unuka Ozana Jakšić, fra Miljenko Stojić govorio je o značajnom istraživačkom radu i razotkrivanjem istine, dok je diplo. novinarka Željka Šaravanja približila u svom obraćanju fra Andrijinu ljubav prema filateliji, a nakon svih obratio se i sam fra Andrija Nikić.

Susreti pod hrastom

Nazočne su pozdravili predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku prof. Andriji Stojić, župnik Župe sv. Stjepana fra Hrvoje Miletić i predsjednik DHK-a HB Ivan Baković. U drugom djelu programa doprinos večeri dali su pjesnici Blanka Kraljević, Zvonimir Mikulić Đono, Ljubo Krmek i Darko Juka. A glazbeni doprinos večeri bilo je osvježenje uz izvrsno izvođenje skladbi Mladena Mandže učenika 2. razred srednje glazbene škole Ivan plemeniti Zajec u Mostaru i Marka Sušca učenika 1. razred osnovne glazbene škole Brotnjo, priopćeno je iz Matice hrvatske Čitluk.

Susreti po hrastom održavaju se od 2005. godine na prijedlog i inicijativu Andrije Stojića i Krešimira Šege tad pod nazivom „Večeri pjesništva i glazbe“. Ideja vodilja za pokretanja Susreta bila je oživljavanje uspomena na pokojne; fra Janka Bubala, koji je trideset dvije godine bio na službi u župi Čerinu, fra Ratimira Kordića, fra Uberta Lončara, fra Slavka Barbarića i mnoge druge književnike i pjesnike koji su pastoralno djelovali u ovoj župi i rado bi se susretali s prijateljima i književnicima ispod hrastova u župnom dvorištu, te otud potječe ideja za ove susrete. Ranijim susreti osim fra Janka Bubala, posvećeni su i fra Slavku Barbariću, te fra Miljenku Mići Stojiću, Gojku Sušcu, Krešimiru Šegi, fra Šimunu Šiti Ćoriću, Mladenu Vukoviću, Anti Belji … i ovogodišnji fra Andriji Nikiću.
Susreti pod hrastom

Fra Andrija Nikić je redoviti profesor povijesti, metodologije i pomoćnih povijesnih znanosti na Sveučilištu u Mostaru, povjesničar i dušobrižnik, hercegovački franjevac, svećenik, dr. teologije – povijesni smjer, diplomirani arhivist i knjižničar, svršeni paleograf i diplomat, filatelist, dugogodišnji arhivist i knjižničar Hercegovačke franjevačke provincije, urednik Zavičajne knjižnice te je postao sinonim Franjevačke knjižnice, Arhiva, HKD Napredak Mostar i Hrvatske akademije znanosti i umjetnost.

Na koncu programa književnica Anita Martinac govorila je stihove posvećene fra Andriji koji su slikovito opisali njegov lik i dijelu. Nakon sadržajnog kulturnog dodijeljene su pakete i darovi sudionicima te nastavljeno druženje upriličeno tradicionalnim domjenkom.

ČUVAR KNJIGE

Anita Martinac

(posvećeno fra Andriji Nikiću)

 

Mudri su rekli

Što zapisano nije, ni dogodilo se nije

Ali, rijetki napisaše toliko knjiga kao fra Andrija Nikić

I još potvrdiše

Kako je povijest učiteljica života

A iz svake fra Andrijine knjige

Imali smo učiti za tri života

 

Sa oltara,

Katedre

Iz vjeronaučnih učionica

Učenicima, studentima, novacima

U svakom susretu

Obraćanju jednome ili puku

Mirnim glasom

Probranim riječima štitonoše

Nizao je činjenice

Braneći sveto

I ono zaboravljeno

 

Rijetki znaju

Koliko je baš on raskrinkao laži

Pa tako izbi iz ruku neistinu o Nevesinjskoj pušci

Oživi zaboravljene hercegovačke mislioce

Otvori grobnice gdje vape žrtve križnih puteva

Pobroja glave puka spašavajući matične knjige

Dlanovima štiti mnoga ognjišta

A ako bi trebalo znao je on i iza ponoći mladence vjenčavati

 

Sve redom da govorimo

Opet bi malo rekli

A ako ga sretnete na nekom misištu

Neće on govoriti o tome

Radije ispriča neke anegdote

I nasmije sve nazočne

Zato ga je uvijek radost sresti.

Kopirati
Drag cursor here to close