Udruženje ''Iskra''

Stolac: Otvaranje prve poslijeratne knjižnice doprinos povratku suživota

Udruženje ''Iskra'' je pokrenulo otvaranje prve poslijeratne knjižnice u Stocu.
Kultura / Knjige | 12. 02. 2018. u 09:47 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje prve gradske knjižnice u Stocu koje je iniciralo multietničko udruženje građana "Iskra" iz Stoca svjedoči da se zajedništvom rade društveno korisne stvari i vraća suživot u tom mjestu, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik udruženja "Iskra"  Samir Zekić kaže da je moto njihovog rada zalaganje za vraćanje suživota u Stocu i podizanje društvene svijesti, koje smatra temeljem zdravog društva.

''Inicijativa je došla krajem 2015. promatrajući jednu utakmicu nogometnog kluba 'Iskra', kad je nas nekoliko konstatiralo da je jako loša situacija u klubu i inače u Stocu, gdje je sportska kultura na jako niskim granama'', kaže Zekić za agenciju Anadolija govoreći o ideji pretočenoj u djela odmah te godine.

Za kulturu i sport se u Stocu se, tvrdi on, jako malo i nikako izdvaja iz općinskog, županijskog, federalnog i državnog proračuna. Stoga je s još nekoliko istomišljenika odlučio osnovati udruženje koje će pomoći sportu i kulturi, ali i vraćanju suživota u Stolac, te je udruženje od prvog dana kako tvrdi multinacionalno, a plodovi rada vidjeli su se vrlo brzo.

Najpoznatiji projekt koji su uradili je otvaranje prve poslijeratne knjižnice u Stocu koji je, tvrdi on, ako ne jedini onda rijetki grad na planeti koji nije imao knjižnicu. ''Činjenica je da su današnja djeca ostala na nekoj intelektualnoj margini u odnosu na djecu koja žive u većim centrima'', kaže Zekić navodeći kako se sam uvjerio da su školske knjižnice jako loše u tom mjestu.

Pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za otvaranje knjižnice i bili oduševljeni velikim odazivom donatora kako iz zemlje, tako i Stočana koji živi po raznim krajevima svijeta. Najveći donatori knjiga su, kako ističe, Općina Centar Sarajevo, "Slobodna Bosna", Zemaljski muzej, Biblioteka Sarajeva, ali je i veliki broj pojedinaca iz zemlje i dijaspore koji je ovaj projekt svesrdno podržao.

Knjižnica je otvorena krajem prošle godine, a sada broji oko 10.000 naslova i okuplja svakodnevno građane svih životnih skupina bez obzira na etničku pripadnost.

''Dobili smo toliko knjiga da ih ne možemo sve ni smjestiti jer nemamo dovoljno prostora'', kaže Zekić navodeći kako očekuje od Općine Stolac da prepozna značaj knjižnice i mjesta za druženje građana. Očekuje da Općina svojim građanima ustupi prostorije nekadašnje knjižnice koju, kako naglašava, treba renovirati, jer se krov urušava i pomoć u djelovanju.

''Ovo je prostor za nevolju, za biblioteku nije, biblioteka je nekad bila u staroj školskoj zgradi. Išli smo s načelnikom razgovarali, OSCE je također dolazio na razgovor da se to renovira. Ostalo je na tome da će opet napraviti neki troškovnik i da se biblioteka tamo vrati, međutim od toga još nema ništa'', kaže Zekić za agenciju Anadolija.

No, ono što je najvažnije jeste činjenica da ljudi dolaze i da je svakim danom sve više članova, što potvrđuje potrebu postojanja knjižnice i suživota u Stocu. ''Članarina mjesečna je 1,60 maraka ili godišnje 20 maraka, što je minimalno i svakome prihvatljivo'', kaže Zekić 

No, sredstva od članarina, kako ističe, su nedostatna za njihov rad, jer UG "Iskra" plaća najam prostora, plaću djelatnici, troškove prijevoza knjiga, održavanja prostora i sve režije. Srećom, za sada to tako može funkcionirati jer veliki broj Stočana iz inozemstva jako puno pomaže i želi vratiti suživot u svoj kraj. No, cilj je, ističe Zekić, od instanci vlasti dobiti podršku. To smatra veoma značajnim, jer još je jako puno posla za uraditi u Stocu da bi mu se vratila obilježja urbanog mjesta kakvog generacije kroz povijest znaju.

''Udruženje broji 140 članova i koncipirano je da pomaže sportske i kulturne kolektive u našem gradu, a to Stočani u inozemstvu svesrdno podržavaju. Zahvaljujući njihovim donacijama smo kupili dva kombija koja stavljamo besplatno na raspolaganje sportskim i kulturnim kolektivima čime im umanjujemo troškove odlaska na putovanja te tako pomažemo'', kaže Zekić.

U Stocu, kako naglašava, u sportu ima oko 300 djece i omladine, što kroz nogometni klub, rukomet i ženski i muški, košarkaške klubove, a pokrenuli su i tavla klub te prve godine osvojili državno prvenstvo, a sada su nositelji trećeg mjesta.

Udruženje "Iskra" ima uz biblioteku i namjeru pokretanja akcije izgradnje sportskog balona jer gradska dvorana u gradu ne zadovoljava propozicije za odigravanje utakmica stolačkih rukometašica i košarkaša.

''Naša cure igraju prvu federalnu ligu, a na treninge redovito odlaze u Berkoviće (RS) jer u Stocu nema adekvatne dvorane za njihove potrebe treniranja'', pojasnio je Zekić odlučan u namjeri da poduzme sve potrebne aktivnosti kako bi se uz mnoge druge i taj problem u Stocu riješio.

Očekuje od Općine zemljište za balon, a ako se gradske vlasti ogluše, kako poručuje, krenut će u potragu za sredstvima za kupovinu zemljišta i izgradnju sportskog kompleksa za kojim žudi čitav Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close