Krdo, a ne zajednica

Stojić: Suvremeno vrijeme nas pokušava zarobiti

Mladi trebaju osluškivati za što ih je Bog stvorio
Kultura / Knjige | 06. 08. 2021. u 12:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagradu i priznanje za najbolju domoljubnu pjesmu na manifestaciji "Stijeg slobode - Stina pradidova" za 2021. godinu dobio je književnik Miljenko Stojić, koji je u razgovoru za Fenu naglasio kako je lijep osjećaj dobiti ovu nagradu te da je posebno sretan zbog činjenice da je tematika pjesama domoljubna.

''Ako je iz pravih ruku, onda je lijepo primiti nagradu. Posebno kada je to za neku temu kao što je ovaj put domoljublje. Što bismo drugo trebali biti na ovom svijetu nego domoljubi, kojem god narodu pripadali. Zanimljivost ove nagrade je i u tome da je prosudbeno povjerenstvo biralo pjesnike i pjesme za manifestaciju, a sami pjesnici i slušatelji na manifestaciji kome i koju nagradu dodijeliti'', kazao je Stojić.

Najmanji, ali najteži oblik književnosti

Naveo je kako je pisanje pjesama zahtjevna grana književnosti, ali da je kroz pjesme u malome sažeta bit teme.

''Pjesništvo ne treba krivo shvaćati, najteži je to oblik književnosti, iako opsegom spada u najmanji. No, u njemu je sažet sukus neke teme, ono najljepše i najdublje u njemu i zato nije lagano za pisanje'', naglasio je Stojić.

Osvrnuo se i na to kako sportaši i mnogi drugi članovi zajednice svojim pojedinačnim doprinosom mogu biti ponos svoje države i naroda.

''Zanimljiva je bila reakcija nazočnih na manifestaciji nakon što sam rekao da Mateji čestitam na zlatu, svi su šutjeli i imao si osjećaj kao da ne trebaš miješati pjesništvo i neki sportski uspjeh. No, kada sam rekao da joj čestitam na svjedočenju domoljublja i zato joj posvećujem pjesmu čuli su se uzvici odobravanja. Ova slika ujedno kaže što kao hrvatski narod očekujemo od sportaša, najprije da budu domoljubi, vjernici i jednostavno ljudi, pa tek onda možemo se zajedno radovati zbog njihova uspjeha'', kazao je Stojić.

Suvremeno vrijeme nas pokušava zarobiti

Otkrio je i što misli o današnjem vremenu i okolnostima pandemije koronavirusa u kojima se svijet nalazi i kako sve to djeluje na ljude.

''Da ne bismo otišli predaleko, recimo da nas trenutno suvremeno vrijeme pokušava zarobiti i pritom se služi raznim smicalicama. Očito misli da smo nedozreli, pa zbog toga govori da trebamo steći imunitet krda, a ne zajednice, da ćemo dobiti ovo i ono ako se cijepimo, kao kad djecu varamo lizalicom, i još puno toga. Velika je igra na djelu. Razmišljajmo svojom glavom, molimo se Bogu i shvatit ćemo koja je to igra, tko su glavni igrači i kako se svemu tomu oduprijeti'', istaknuo je.

Mladim ljudima koji se imaju želju baviti književnim radom i pisanjem pjesama poručio je da slijede svoje snove.

''Svakome, ne samo mladima, poručio bih da osluškuju za što ih je Bog stvorio, koje je darove stavio u njihovo biće i da se trude to ostvariti u svom životu. Posve je nevažno je li to književnost, sport, poljodjelstvo ili neka druga djelatnost. U svemu je pjesma kad se tako postupa i ona preobražava naše biće, jer, prisjetimo se, Bog nas je stvorio na svoju sliku i priliku i samo je trebamo imati snage otkrivati u sebi'', zaključio je Stojić.

Kopirati
Drag cursor here to close