Ex Ponto u Mostaru

Što pogledam, sve je pjesma i čega se taknem, sve je bol…

Naslovnu stranicu knjižice u čiju je vrijednost mladi Andrić sumnjao, izradio je znameniti hrvatski slikar Ljubo Babić, a tiskao ju je Hrvatski štamparski zavod. Prva stipendija koju je Ivo Andrić dobio od Napretka 1903. godine, iznosila je 200 kruna
Kultura / Knjige | 24. 04. 2019. u 12:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poetsko-scenski kolaž "Ivo Andrić - Ex Ponto - 100 godina progonstva" održat će se večeras na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar u 20 sati.

Događaj u povodu 100. obljetnice tiskanja knjige "Ex Ponto" Ive Andrića organiziraju HKD Napredak Zagreb i Matica hrvatska Mostar.

U programu sudjeluju Tina Laco, Niko Pavlović, Vinko Kraljević, Miljenko Puljić (violina) i Bruno Vuger (gitara). Uvodnim riječima obratit će se ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

''Što pogledam, sve je pjesma i čega se taknem, sve je bol…''

Ova je intimistička Andrićeva rečenica ostala zabilježena u njegovu pismu zagrebačkoj prijateljici Zdenki Marković koje joj je poslao u svibnju 1918. godine iz Krapine, a njome završava i treći, završni dio Ex Ponta, knjige koja je objavljena krajem kolovoza te godine u nakladi časopisa Književni jug, i to baš u Zagrebu.

Naslovnu stranicu knjižice u čiju je vrijednost mladi Andrić sumnjao, izradio je znameniti hrvatski slikar Ljubo Babić, a tiskao ju je Hrvatski štamparski zavod. Prva stipendija koju je Ivo Andrić dobio od Napretka 1903. godine, iznosila je 200 kruna.

Kako je bio loš đak, stipendija je 1905. smanjena na 120 kruna. Neko vrijeme mu je bila i ukinuta, a onda je 1909. povećana na 150 kruna. Kada je otišao u Zagreb 1912., iznosila je 600 kruna, da bi, za odlaska u Beč 1913. godine, bila povećana na 1200 kruna.

Književnica Julijana Matanović je kazala kako je Andrić znao vraćati dugove te da je u životu nadoknađivao gubitak ranoga djetinjstva.

"Za mene je Ex Ponto knjiga velike tjeskobe i vrlo osobna knjiga. Od svih koji su ocjenjivali tu knjigu, najviše mi se sviđa ocjena prof. Milivoja Solara koji je za nju rekao da ima strukturu baroknog plača", kazala je Matanović.

Pisma iz tog vremena koja je Andrić pisao zagrebačkoj studentici violine Eugeniji Gojmerac, a koja su odnedavno u posjedu HKD-a Napredak Zagreb, daju novu sliku o Andrićevu boravku u Zagrebu gdje piše da "voli Hrvatsku nesretno i stalno".

Poetsko-scenski kolaž koji je osmislio Niko Pavlović, lucidnim Andrićevim mladenačkim lirskim tekstovima daje novi zamah povratku u Hrvatsku i Zagreb nakon godina progonstva.

Inače, "Ex Ponto" će u četvrtak, 25. travnja biti izveden u Vitezu, u hotelu Central u 20 sati, priopćila je Matica hrvatska Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close