Što se treba čitati?

Srbija ne želi Goldsteinov Jasenovac

Stoga je, ističu u Ministarstvu, i za to potrebno vrijeme da bi se takva "ingeniozna otkrića" povijesno pouzdanije dokazivala...
Kultura / Knjige | 09. 08. 2020. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo kulture Srbije objavioo je kako se knjiga hrvatskog povjesničara Ive Goldsteina "Jasenovac" ne uklapa u kriterije za otkup knjiga za knjižnice na natječaju Ministarstva, na kojem se biraju knjige "koje su vrijedne i predstavljaju doprinos kulturi i znanosti i proširuju znanja čitateljske publike u Srbiji".

"Da bi se njegovo delo `Jasenovac` uklopilo u te kriterije, bar što se Ministarstva kulture i informiranja tiče, potrebne su dodatne ocjene i relevantne recenzije srpskih povjesničara koji se temom genocida nad Srbima u NDH bave duže nego Goldstein", ističe ovo ministarstvo u reagiranju povodom, kako navodi, "neistina o otkupu knjiga", prenijela je Srna.

U priopćenju se ističe da, osim toga, i Goldsteinovo "otkriće o broju žrtava u Jasenovcu, nemalom broju stručnjaka liči na istorijski revizionizam''.

Stoga je, ističu u Ministarstvu, i za to potrebno vrijeme da bi se takva "ingeniozna otkrića" povijesno pouzdanije dokazivala, prije nego što Ministarstvo kulture i informiranja Srbije "novcem građana ove zemlje to djelo preporučuje i kupuje knjižnicama u Srbiji".

"Ako u narednim godinama i brojnije recenzije eminentnih srpskih stručnjaka i povijesna znanost u cjelini, daju za pravo čudnim Goldsteinovim tezama, onda neće biti prepreka ni za otkup i financiranje", poručili su iz Ministarstva kulture Srbije.

Jasenovac

Jasenovac, Ivo Goldstein - Fraktura JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser. Monografija Ive Goldsteina nastala je u vremenu u kojem je povijesni revizionizam u punom zamahu.


''Koliko knjiga srpskih povjesničara koje se bave temama genocida nad srpskim narodom u NDH, Jasenovcem ili "Olujom" su objavili hrvatski izdavači, koliko ih je u izlozima hrvatskih knjižara, kao što se njegova nalazi u izlozima srpskih? Koliko takvih naslova je za hrvatske knjićnice preporučilo i otkupilo Ministarstvo kulture Hrvatske, ali i koliko je primjeraka Goldsteinove knjige "Jasenovac" otkupilo spomenuto hrvatsko ministarstvo. I Goldštajnov srpski izdavač i sam Goldštajn i ljubitelji njegovog pogleda na povijest Pokolja u tzv. NDH i Miljenko Jergović, za koga uz šepurenje Goldstein tvrdi da je slavoslovio djelu `Jasenovac`, mogu čitav tiraž knjige ili koliko god žele primjeraka, pokloniti srpskim knjižnicama", poručilo je Ministarstvo kulture i informiranja Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close