Nikola Zrinjski Sigetski

Slaven Planinić: Zašto sam napisao knjigu o Nikoli Zrinskom

U okviru manifestacije ''Dani Sv Nikole Tavelića u Raškoj Gori'' u subotu je predstavljena knjiga Slavena Planinića ''Nikola Zrinjski Sigetski''
Kultura / Knjige | 14. 07. 2019. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Autor knjige, Slaven Planinić

U okviru manifestacije ''Dani Sv Nikole Tavelića u Raškoj Gori'' u subotu je predstavljena knjiga Slavena Planinića ''Nikola Zrinjski Sigetski'' u etno domu ''Ante Toni Pehar'' u Domazetima.

Slaven Planinić, majstor borilačkih vještina, ratni veteran HVO-a... Tri puta ranjen u borbenim operacijama. U tijelu nosi 12 gelera. To ga nije spriječilo da se nastavi aktivno baviti borilačkim vještinama. Više od 20 godina svoje borilačko znanje, ali i životnu filozofiju prenosi na generacije mladih Mostaraca u klubu borilačkih vještina i sportova ''SLAVA MMA''.

Nikad nije pravio razliku među ljudima na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Brojni su članovi kluba bivši i trenutačni, različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti i nikada nitko nije imao bilo kakav problem u vezi s tim. Dijeli samo na dobre i loše, stoji u opisu autora na Facebook stranicama organizatora promocije knjige.

Jedan od razloga za pisanje djela o Nikoli Zrinskom je i taj što je današnjoj javnosti, posebno mladeži, pojam herojstva i snage Spartanac i njihova pogibija u sukobu protiv mnogo brojnije perzijske vojske.

Foto: PR / Knjiga je predstavljena u etno domu Ante Toni Pehar u Domazetima

Izmišljaju se legende i stvara se kult vjerovanja u tuđa ''božanstva'' dok naše istinske heroje poput Nikole Zrinskoga više cijene Mađari, Austrijanci, Nijemci, što je žalosno, navode organizatori predstavljanja knjige.

''Oduvijek se zanimam za povijest, pored borilačkih vještina, a poveznica je bila to što sam kroz čitanje i proučavanje saznao dosta detalja o Nikoli Zrinskom gdje ga se hvali kao jednog od najbolji mačelavaca u tadašnjem Austro-Ugarskom carstvu, detalja oko priprema za dvoboj s Muhamed Pašom i još nekoliko svjedočanstava o njemu kao dokazanom ratniku…

Mislim da će knjiga biti zanimljiva svima koje povijest zanima ali i malo šire jer je riječ o atraktivnoj temi i liku o kojem se često pričaju provjerene i ne provjerene informacije. Knjiga je moj pokušaj da publici približim Nikolu Zrinskog kakav je bio u stvarnosti, sa svim manama i vrlinama koje i svi mi imamo te na kraju ostavljam čitaocu da sam ocijeni njegovu osobu'', rekao je Slaven Planinić.

Moderator na predstavljanju bio je Ivan Pandža, a zahvalnicu Slavenu Planiniću ispred Udruge uručio je predsjednik Udruge Oto Pehar.

Foto: PR / Zahvalnicu Slavenu Planiniću uručio je predsjednik Udruge Raška Gora Oto Pehar

Završni dan manifestacije 14. srpnja 2019., nedelja u 17 sati i 30 min., bit će polaganje zajedničkog vijenca ispred spomen obilježja kod crkve u Domazetima, svim žrtvama Raške Gore u svim ratovima.

Nakon toga u 18 sati u mjesnoj crkvi, će uslijediti sv. misa za sve poginule i umrle žitelje Raške Gore.

Poslije mise je planirano pučko veselje do kasnih sati uz bogat kulturno-zabavni program.

Kopirati
Drag cursor here to close