''Priče o sovi i ševi''

Široki Brijeg: Blanka Kraljević predstavila zbirku kratke proze

Zbirka predstavlja svojevrsnu literarnu rekapitulaciju autoričina života, odnosno pokušaj očuvanja lijepih sjećanja i pozitivnih emocija iz prošlosti.
Kultura / Knjige | 23. 10. 2018. u 21:05 Filip Kožul | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbirka kratke proze ''Priče o sovi i ševi'' autorice Blanke Kraljević predstavljena je u utorak navečer u kinu Borak u Širokom Brijegu.

Zbirka profesorice, novinarke, kulturne djelatnice i književnice Blanke Kraljević objavljena je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg.

''Ova knjiga je nastala kao proizvod moje želje da sve svoje priče okupim na jednom mjestu. Do sada sam ih objavljivala u različitim zbornicima, zbirkama, časopisima, portalima i nisu bili skupljeni kao u ovoj knjizi. Ova knjiga ih je na neki način spasila. Sasvim slučajno su u Ogranku širokobriješke Matice hrvatske saznali da ja pišem priče i zamolili su me da ih skupim u tu jednu knjigu i oni su mi bili izdavači'', izjavila je za Bljesak.info autorica zbirke kratke proze ''Priče o sovi i ševi'' Blanka Kraljević.

Foto: Bljesak.info / Predstavljena zbirka kratke proze ''Priče o sovi i ševi'' (Blanka Kraljević)

Iako je 2013. godine izdala leksikon ''Širokobriješka književna čitanka'', profesorica Blanka ističe da je to bila ''sakupljačka aktivnost'' gdje je na jedno mjesto okupila radove širokobrijeških autora te smatra zbirku kratke proze ''Priče o sovi i ševi'' svojim pravim književnim prvijencom.

U izjavi nam je kazala da planira izdati i svoju zbirku pjesama koje piše još od gimnazijskih dana.

''Imam dosta svojih napisanih pjesama te ih pišem i danas. Zbirku pjesama planiram izdati za oko pet godina jer je to ritam izlaska mojih djela. Također, želim to objaviti u Ogranku Matice hrvatske Široki Brijeg jer sam i sama sudjelovala u radu ogranka i bila sam predsjednica četiri godine. Već znam naslov i recezente svoje zbirke pjesama, a samo još ne znam točan datum izlaska'', zaključila je Blanka Kraljević u izjavi za Bljesak.info.

Zbirka kratke proze ''Priče o sovi i ševi'' predstavlja svojevrsnu literarnu rekapitulaciju autoričina života, odnosno pokušaj očuvanja lijepih sjećanja i pozitivnih emocija iz prošlosti. Vrijeme o kojemu se pripovijeda obuhvaća raspon od četrdesetak godina, točnije od 70-ih godina prošlog stoljeća pa sve do novijeg doba.

Foto: Bljesak.info / Predstavljena zbirka kratke proze ''Priče o sovi i ševi''

U programu su sudjelovali: Andrija Zeljko, Željka Šaravanja, Gojko Jelić, Marina Mikulić, Perina Meić, Lucija Čolak,Ana Mikulić,Lovro Kožul, Anamarija Skoko, Anica Zovko, Ilija Soldo i autorica Blanka Kraljević. Glazbeni gost bio je Ivan Šušak.

Blanka Kraljević rođena je 1964. godine u Mostaru. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. Radi u školskoj knjižnici u Gimnaziji fra Dominika Mandića. Objavila je leksikon Širokobriješka književna čitanka (2013.) Osim priča, piše pjesme, književne osvrte i kolumne. Organizatorica je književnih susreta Tulum slova i Na kavi s književnikom. Pokrenula je i uređivala časopise Dominik i Vitko.

Kopirati
Drag cursor here to close