Sukobi

Seks skandal u Švedskoj - upitna dodjela Nobela za književnost?

Sukobi zbog seksualnih uznemiravanja, ali i činjenice kako je Akademija godinama financirala kulturni centar koji su vodili Arnault i Frostensonova, ne jenjavaju
Kultura / Knjige | 30. 04. 2018. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjel švedske akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost trese skandal. Jean-Claude Arnault, francuski fotograf i suprug članice akademije Katarine Frostenson, seksualno je uznemiravao švedsku krunsku princezu, prijestolonasljednicu Victoriju, pišu švedski mediji.

Najmanje tri izvora potvrđuju da je Francuz na primanju 2006. princezu uhvatio za stražnjicu, što je izazvalo reakciju princezine pratnje, koja ga je spriječila u daljnjim namjerama. Arnault je već bio optužen za seksualno uznemiravanje 18 žena, a dodatni je problem što je za te slučajeva švedska akademija znala, no nije reagirala. U glasanju članova o odgovornosti K. Frostenson gube oni koji su tražili njezin odlazak, piše Večernji.hr.

Na kraju je postignut kompromis – ako ode Frostensonova, ide i čelnica akademije Sara Danius. No, s njom su otišla još tri člana. Sukobi zbog seksualnih uznemiravanja, ali i činjenice kako je Akademija godinama financirala kulturni centar koji su vodili Arnault i Frostensonova, ne jenjavaju.

Sada je aktivno tek 11 od 18 članova akademije, novi se članovi ne mogu birati ako nema barem 12 aktivnih članova. Razmišlja se da se ove godine ne dodijeli Nobelova nagrada za književnost. Sad je sve u rukama mecene Švedske akademije, kralja Carla Gustafa.

Kopirati
Drag cursor here to close