SPKD ''Prosvjeta''

'Šantićeve večeri poezije' od 10. do 16. listopada u Mostaru

'Šantićeve večeri poezije' oiz Brankovca 'izašle' u Mostar
Kultura / Knjige | 03. 10. 2017. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Šantićeve večeri poezije'' koje organiziraju SPKD ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar i SPKUD ''Gusle'' trajat će od 10. do 16. listopada, a posjetiteljima nude bogati program na više lokacija u gradu Mostaru.

Predsjednik mostarske ''Prosvjete'' Radivoje Krulj kazao je u utorak na konferenciji za novinare kako su ''Šantićeve večeri poezije'' najstarija pjesnička manifestacija u regiji.

Od 1920. godine


''Večeri se u kontinuitetu održavaju od 1920. godine, kada je u Mostaru još za pjesnikovog života, održana 'Šantićeva večer', njemu u čast. Od tada, pa sve do danas, manifestacija se održava skoro svake godine. Ovu tradiciju nije prekinuo ni Drugi svjetski, ni posljednji rat u BiH. Ove, 2017. godine su 98. po redu Šantićeve večeri poezije'', izjavio je Krulj.

Dodao je kako je 1968. Grad Mostar ustanovio Šantićevu nagradu, a da je dobitnik ovogodišnje Šantićeve nagrade koju sada dodjeljuje SPKD ''Prosvjeta'' poznati pjesnik Pero Zubac. Dobitnik je izabran na osnovu mišljenja stručne komisije i jednoglasnom odlukom Upravnog odbora SPKD ''Prosvjeta'' GO Mostar, a nagrada se sastoji od šantićevog štapa i šešira, te novčanog iznosa od 5 000 maraka.

 Potpredsjednica mostarske ''Prosvjete'' Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da kako se ovogodišnja manifestacija po prvi put događa na području cijelog grada. ''Do sada se manifestacija održavala u Vladičanskom dvoru, a ove godine smo odlučili da izađemo iz Brankovca u cijeli Mostar i približimo Šantića svima'', istaknula je. 

Sedam dana Šantića

Po njezinim riječima, manifestacija će trajati sedam dana, a Večeri počinju polaganjem cvijeća i pomenom na Šantićevom grobu na Pravoslavnom groblju Bjelušine nakon čega će u 18 sati uslijediti svečanost otvaranja manifestacije koja će biti održana u Parku Alekse Šantića, a u slučaju lošeg vremena u Ćorovića kući.

 Nakon svečanosti otvaranja u 19 sati u Vladičanskom dvoru bit će održano književna večer jednog od najboljih srpskih književnika, Mostarca Vladimira Pištala i promocija njegove knjige ''Sunce ovog dana – Pismo Andriću''. Na promociji će, uz Pištala, govoriti i njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, književnik Dragan Marjanović i Josip Muselimović, kao moderator i suorganizator promocije ispred Matice hrvatske Mostar.

 Druge večeri, 11. listopada u Mostar stiže Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom ''Sinovi umiru prvi'', koja će se igrati u Narodnom pozorištu Mostar u 19 sati.

 U četvrtak, 12. listopada, u Muzičkom centru Pavarotti na programu je solistički koncert istaknutog srpskog violiniste Jovana Kolundžije, dok je četvrta večer u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u 19 sati rezervirana za predstavljanje knjige dr Dejana Ristića „Kuća nesagorivih riječi: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941.“ i knjige dr Tatjane Brzulović Stanisavljević „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu“.

Ulaz besplatan

 Peta večer rezervirana je za pjesnike, a pjesničko večer održava se u Vladičanskom dvoru u 19 sati.

 U nedjelju, 15. listopada, ''Šantićeve večeri'' sele se u Nevesinje gdje će biti održana večer pod nazivom „Nevesinje, druga Aleksina kuća“ na kojoj će nastupiti pjesnik Pero Zubac.

 ''Šantićeve večeri poezije'' zatvaraju se u ponedjeljak, 16. listopada, u 19 sati u Narodnom pozorištu Mostar gdje će biti organizirana večer laureata Šantićeve nagrade pjesnika Pere Zubca u suorganizaciji sa ansamblom ''Mostarske kiše'' i dodijeljena Šantićeva nagrada.

 Predsjednik SPKD ''Gusle'' Radislav Tubić naglasio je kako je manifestacija ove godine dobila podršku brojnih institucija i sponzora, a da su generalni pokrovitelji Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije.

 Dodao je kako je ulaz na sve događaje besplatan te pozvao sve zainteresirane da posjete ''Šantićeve večeri poezije''.

Kopirati
Drag cursor here to close