Svjetski dan knjige

Čarobna suknja i prelijepi svijet koji ne poznaje izolacije i maske

Svaki dan bi trebao biti kao današnji, dan slavlja knjige...
Kultura / Knjige | 23. 04. 2021. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Svjetskoga dana knjige i autorskih prava Narodna Knjižnica HNŽ, Mostar u petak, 23. travnja 2021. godine, na platou ispred Knjižnice organizirala je pričaonicu pod nazivom ''Stavi svoj prstić na lik iz priče i poslušaj priču''.

Foto:  Narodna Knjižnica HNŽ 

''Ugostili smo inovativnu knjižničarku OŠ Petra Bakule, Sanju Primorac, koja je 2018. godine dobila nagradu za najinovativnijeg nastavnika u BiH. Ona je pripovjedačica, ljekovitih priča krojačica, iscjeliteljica staroga kova što za svaku boljku nudi čarobna slova'', kazala je za Bljesak.info Zorica Marić voditeljica Službe za rad s korisnicima.

Knjižničarka je izradila maštovitu suknju na kojoj su prikazani djeci omiljeni likovi iz svijeta bajki i najomiljeniji junaci dječje književnosti.

Foto:  Narodna Knjižnica HNŽ

''Na ovaj dan slavlja knjige, knjižničarka je sudionike pričaonice uvela u raznoliki svijet mašte i kreativnosti, a sve s ciljem poticanja kulture čitanja te stjecanja navike posjete knjižnici'', kaže Marić.

Foto: Narodna knjižnica HNŽ

Također, povodom Svjetskoga dana knjige u prostoru Knjižnice održan je sastanak Debatnog kluba.

Ovom prigodom klub je obradio knjigu Grad lopova, autora Davida Benioffa.

Za sebe kažu: ''Klub čitatelja osmišljen je kao bijeg, kao utjeha. Mjesto gdje smo slobodni govoriti o bilo čemu, postavljati pitanja i tražiti odgovore. Želimo da to bude mjesto u kojem možemo uvijek naići na razumijevanje''.

U posljednjih 7 godina, Narodna knjižnica HNŽ, Mostar organizirala je više od 800 aktivnosti u vlastitoj ili suradničkoj organizaciji a sve u cilju poticanja kulture čitanja.

''Već drugu godinu uzastopno slušamo i govorimo o virusima, lijekovima i aktivnije brinemo o svom zdravlju. Osim zdravlja tijela treba brinuti i o zdravlju duha, a zato od davnina, prokušani lijek je knjiga. Kada govorimo o knjigama volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije, međutim snaga pisane riječi očituje se u njenoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, razvija empatiju, suosjećanje'', rekla nam je Marić, pozivajući sve da posjete Knjižnicu i da uz dobru knjigu otputujete u svjetove koji ne poznaju izolaciju i distancu, u kojem možete uvijek doći svojima najmilijima i bez straha ih zagrliti, u kojem bez maske na licu možete susretati ljude, razgovarati, plesati, pjevati.

Kopirati
Drag cursor here to close