Prevedena na više od 20 jezika

Mostar: Predstavljen hrvatski prijevod knjige posvećene manjinskim zajednicama

Po Gagnonu narodi u višenacionalnom kontekstu polažu puno pravo na priznanje, demokratsko predstavljanje te zaštitu individualnih i kolektivnih prava.
Kultura / Knjige | 08. 12. 2020. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruge za promicanje filozofije federalizma i Instituta za društvena i politička istraživanja iz Mostara održana je promocija hrvatskog prijevoda knjige ''Manjinske nacije u doba neizvjesnosti: novi putevi nacionalne emancipacije'' redovitog profesora na Fakultetu političkih znanosti iz Montreala prof. dr. Alaina Gagnona.

Knjiga je zbog svog velikog značaja, akademske ali i praktične vrijednosti do sada prevedena na više od 20 jezika te se koristi kao priručnik za unapređenje kolektivnih i prava manjinskih zajednica s ciljem potpore njihovom općem socijetalnom i političkom razvoju, emancipaciji i osnaživanju.

Po Gagnonu narodi u višenacionalnom kontekstu polažu puno pravo na priznanje, demokratsko predstavljanje te zaštitu individualnih i kolektivnih prava. Istaknuo je da je svaka država liberalnog opredijeljenja dužna poštovati te vrijednosti te omogućiti nesmetan autonoman razvoj manjnskih zajednica.

S druge strane, emancipacija kao afirmacija prava i položaja manjinskih nacija ovisi i o njihovoj sposobnosti organiziranog djelovanja u realizaciji svojih transparentnih i legitimnih ciljeva, rukovođeni načelima umjerenosti, dostojanstva i pristojnosti.

Istovremeno, ukoliko u tome žele biti uspješni dodatno moraju biti sposobni razviti partnerstva koja će omogućiti prezentaciju njihovih strateških projekata kako na međunarodnoj tako i na domaćoj političkoj sceni.

U kontekstu BiH posebno je relevantno zapažanje prof. Gagnona da Hrvati u BiH, kao konstitutivni narod, imaju puno pravo na realizaciju svojih socijetalnih i političkih projekata bez obzira na svoju malobrojnost u odnosu na druge narode, jer u multinacionalnom ustavnom kontekstu svi narodi imaju jednaku normativnu težinu.

Konstitutivnost je samim tim, kao samorazumljivu i politološki obranjivu odrednicu, potrebno uvažiti u kontekstu multinacionalnog demokratskog konstitucionalizma. Na kraju uspješno realizirane promocije dogovorena je suradnja na predstojećem značajnom projektu o problematici demokratskog legitimiteta u višenacionalnim državama.

Pored prof. dr. Gagnona, knjigu su predstavili njegov suradnik i kolega prof. Arjun Tremblay, dok su s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na promociji sudjelovali dr. Dražen Barbarić i dr. Dejan Vanjek. Događaj je moderirao Milan Sitarski, IDPI Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close