'Priča koja nije priča'

Roman 'Predodređenje' promoviran u Mostaru

Predodređenje se bavi Bosnom i Hercegovinom u vremenskom razdoblju od nekih 18. stoljeća, a geografijski je radnja romana raspoređena na vrlo širok prostor Svete zemlje, od Jeruzalema do Konstantinopolja.
Kultura / Knjige | 05. 08. 2021. u 21:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija romana "Predodređenje" bh. književnika Edina Urjana Kukavice upriličena je večeras u Narodnoj biblioteci Mostar.

O knjizi su govorili novinar i publicista Sead Hasović i Irfan Gazdić.

''Predodređenje je roman koji nije roman, priča koja nije priča, književnost koja to nije, bar u onom klasičnom smislu. To je jedna, recimo, konceptualna disformacija nečega što bi trebalo da bude neispričana priča o zemlji ''- kazao je Feni autor.

Navodi kako priču, koja nema ni klasične romanske likove, ipak priča did Mislav, posljednji bosanski did te svu priču koja je, imaginarij, fantazmagorija, priča kroz san u vidu otkrivenja koja se njemu pokazuju u slikama.

Foto: Fena / Autor romana Edin Urjan Kukavica

Predoređenje se ustvari, odupire važećem književnom kanonu, a kojim se Bosna i Hercegovina predstavlja kao 'sveta zemlja' i središte suvremene civilizacije u smislu da nema većeg i važnijeg događanja u zadnjih 2.000 godina, a da se ono na neki način, uglavnom izravno, nije odrazilo na ovu zemlju.

Predodređenje se bavi Bosnom i Hercegovinom u vremenskom razdoblju od nekih 18. stoljeća, a geografijski je radnja romana raspoređena na vrlo širok prostor Svete zemlje, od Jeruzalema do Konstantinopolja.

''Bosna i Hercegovina u Predodređenju nije teritorija, nije zemlja, nije država... Bosna je puno više od toga i neusporedivo više nego što riječi mogu dočarati'' - kaže Kukavica.

Dodaje kako su kanon, pravila i forma više religijski fenomen koji dakako, ima svoje mjesto i vrijednosti. No, i u tom svijetu imate ljude koji se ne zadovoljavaju formom nego, tragaju za suštinom: duhovnike ili duhovne putnike koji u svome traganju upošljavaju instrumente koji više priliče slobodi umjetnosti nego krutosti dogmatizirane religijske doktrine: maštu, inovacije i zašto ne, bunt.

Književnost tako, za autora Predodređenja nije jednosmjerna umjetnost... ona je više koncept(ualna) umješnost u kojoj prvo izdanje knjige pokazuje trenutno stanje, znanje autora, a svako slijedeće mora biti obogaćeno naknadnim iskustvenim znanjem.

Nije pogrešno ustvrditi da je Predodređenje, naročito ukoliko se ostvare njegovi nastavci Otkrivenje i Proživljenje, svojevrstan socio-politički manifest autora kojim on izražava svoj protest i bunt protiv zanemarivanja, zaboravljanja, apstrahiranja historije Bosne i Hercegovine koja se, u najboljem slučaju, samo spomene u dnevno-političke svrhe i za potrebe naglašavanja i potcrtavanja ove ili one naklonjenosti bez stvarnog odnosa ni prema zemlji ni prema narodu koji na njoj, s njom, od nje i za nju žive, rade i umiru već bezmalo dvije tisuće godina.

Foto: Fena / Promocija romana 'Predodređenje' u Narodnoj biblioteci Mostar

Predodređenje se tako, javlja u potpuno novoj, ne dimenziji nego stvarnosti, depozitorija zaboravljene, zanemarene, apstrahirane – i, uz to, potpuno unutrašnje – historije Bosne i Hercegovine; riznica u kojoj se, skrivena od zluradosti zlonamjernog oka sklonog zloupotrebi, čuvaju krunski dragulji njene prošlosti.

Autor "Predodređenja" kroz sva svoja djela, pa i romane i rukopise o duhovnosti te znanstvene radove i kolumne ističe prije svega Bosnu i Hercegovinu. Središnja područja njegovog zanimanja su filozofija, duhovnost, povijest i politička teorija, a posebno pitanja slobode i etike u spomenutim područjima.

Ovo je njegov četvrti objavljeni roman (Prvorođeni Dun'ja, Beš, Vjernik i Preodređenje) koji je prvi put promoviran na Bookstanu, Međunarodnom festivalu književnosti u Sarajevu, a nakon Mostara slijedi promocija u Konjicu te drugim gradovima diljem BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close