Kralj Tvrtko

Roman o prvom bosanskom kralju, najvećem vladaru slavenskog juga

"Ljetopis o Kralju Tvrtku" je šesti roman Jasmina Imamovića, inače dugogodišnjeg gradonačelnika Tuzle.
Kultura / Knjige | 22. 02. 2019. u 22:48 Fena
Kopirati

''Roman kronika "Ljetopis o kralju Tvrtku" autora Jasmina Imamovića spomenik je prvom bosanskom kralju, najvećem vladaru slavenskog juga i ocu suverenosti Bosne i Hercegovine'', istaknuto je danas na predstavljanju te knjige u Sarajevu.

Književnik Mile Stojić, jedan od recenzenata knjige, ocijenio je da je to djelo, koje priča o našoj srednjovjekovnoj povijesti, nastalo na dugogodišnjem pomnom istraživanju perioda koji je slabo istražen i u novije vrijeme često mitologiziran.

Pojasnio je da Imamović u ovom slučaju ne piše povijesni roman nego stvara roman o povijesti na temelju dostupnih znanstvenih činjenica.

''On ne iznosi puku rekonstrukciju događaja poput povjesničara, već kao literat ulazi u dramu vremena u kojem je živio naš kralj, dramu bosanskoga čovjeka, dramu koja se ponavlja do dana današnjeg'', rekao je Stojić.

Istaknuo je da bismo to ponavljanje mogli nazvati paradigmom bosanskog udesa gdje jedna mala europska država uvijek iznova biva plijen interesa velikih. 

Stojić je naveo da je "Ljetopis o kralju Tvrtku" roman koji kroz veliku povijesnu priču pred nas postavlja dileme naše sadašnjosti, govoreći kako su naši daleki preci imali mudrost opstanka koja nama uglavnom nedostaje.

Faruk Šehić, također recenzent, kazao je da je Imamovićeva namjera da nam ovim romanom ukaže da smo mi nekad bili ono za šta se sada tako grčevito borimo i da su vrijednosti za kojim čeznemo nakada bile zakonski i organski utemeljene na prostoru Tvrtkove Bosne.

''Roman je obilato potkrijepljen povijesnim činjenicama i obiljem citata i dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim i kraljevstva na slavenskom jugu'', dodao je Šehić.

Naglasio je da je taj roman kronika nalik na fresku od bezbrojnih sitnih komadića koji svjedoče o jednom slobodoumnom i usamljenom kraljevstvu u tadašnjoj Europi - kraljevstvu bez premca jer je u njemu robovlasništvo bilo zabranjeno, razvod bio dozvoljen, jelene se nije ubijalo, a sloboda vjeroispovjesti je bila zakonom zagarantirana.

Imamović je kazao da se odlučio na pisanje ovog romana jer smatra da je Tvrtko najznačajniji čovjek u povijesti Bosne i Hercegovine i da je neko morao napisati roman kroniku o njemu.

''Mi imamo zajedničke korijene i zajedničko stablo, samo smo razgranati različito i nekada nam te grane lome i režu, ali to Bosansko kraljevstvo je taj naš zajednički korijen i to naše zajedničko stablo'', naglasio je Imamović.

"Ljetopis o Kralju Tvrtku" je šesti roman Jasmina Imamovića, inače dugogodišnjeg gradonačelnika Tuzle.

Riječ je o romanu koji je ispisan u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka koji se u knjizi zove Hotjan.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati