"Predsjednik je nestao"

Roman Billa Clintona govori o fiktivnoj ženi ubojici iz BiH

Prvi roman Billa Clintona govori o fiktivnoj ženi ubojici iz BiH
Kultura / Knjige | 07. 06. 2018. u 17:13 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Glavni lik u prvom romanu bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona predstavlja fiktivna žena ubojica iz Bosne i Hercegovine. 

Novi roman Billa Clintona i poznatog autora trilera Jamesa Pattersona pod nazivom "Predsjednik je nestao" za glavni lik ima trudnu ženu, vegetarijanku iz Bosne i Hercegovine, koja je istovremeno i ubojica, prenosi BIRN. 

Britanski list Independent je u svom osvrtu kritizirao lik koji su stvorili Clinton i Patterson. 

''Bivši predsjednik i najprodavaniji pisac smislili su apsurdan triler u kome se pojavljuje jedan od najbesmislenijih likova ubojica u knjigama'', navodi se u osvrtu na knjigu. 

Priča romana "Predsjednik je nestao" prati američkog diplomatu koji se vraća u BiH 20 godina nakon kraja rata i genocida u Srebrenici, u kome je život izgubio njegov prijatelj i kolega. 

Američki dnevni list Newsday napisao je da je glavni lik romana "progonjena strahotama koje su ona i njena obitelj preživjeli od strane bosanskih Srba". 

Još jedan lik u knjizi jeste fiktivni lider bosanskih Srba koji "prijeti da će BiH raskomadati u krvavoj borbi za vlast". 

Magazin Time je napisao da je teško ne primijetiti paralele između izmišljenog američkog predsjednika iz knjige (Jonathana Lincolna Duncana) i jednog od autora romana (Billa Clintona) iako je, za razliku od stvarnog bivšeg predsjednika, lik iz knjige proslavljeni ratni heroj. 

Clinton je u studenom 1995. godine bio domaćin u mirovnim razgovorima koji su doveli do potpisivanja Daytonskog sporazuma. 

Savjetodavno vijeće za BiH – neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu – nedavno je Clintonu, za njegovo "predano vodstvo u okončanju genocida i etničkog čišćenja u BiH", dodijelilo nagradu za životno djelo. 

Clinton nije prvi američki diplomat koji se bavio BiH u svom romanu – Matthew Palmer, bivši direktor američkog Državnog tajništva za pitanja Južne i Središnje Europe, objavio je 2016. godine triler pod nazivom "Vuk iz Sarajeva".

Kopirati
Drag cursor here to close