Knjiga muftije Salema ef. Dedovića

"Riječ nade" - knjiga koja pulsira životom Hercegovine

Knjiga u kojoj su sažete univerzalne vrijednosti vjere, društvene, etičke i moralne vrijednosti
Kultura / Knjige | 17. 04. 2019. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S velikim zadovoljstvom mogu reći da sadržaj knjige odgovara naslovu i ohrabrenje je za onoga tko je bude čitao'', rekao je zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović uoči promocije knjige hudbi govora i intervjua mostarskog muftije Salema ef. Dedovića "Riječ nade".

Govoreći o svojoj knjizi efendija Dedović je kazao kako je knjiga jedna važna bilanca njegovog rada.

''Hudba je poseban medij, medij svete vjerske poruke koja ima svoj lokalni karakter i univerzalnu vrijednost i poruku. Kroz naše hudbe je naše razumijevanje islama vidljivo te je snažan i upečatljiv naš srednji umjereni put autohtonih europskih muslimana. Vidjet ćete kroz ova štiva našu otvorenost, spremnost na dijalog i suživot'', kazao je između ostalog ef. Dedović, napominjući da je ovo jedna dijaloška knjiga u kojoj su sažete univerzalne vrijednosti vjere, društvene, etičke i moralne vrijednosti.

Foto: Bljesak.info / Muftija Salem ef. Dedović

Profesorica na Fakultetu islamskih znanosti u Sarajevu Zehra Alispahić, rekla je u izjavi za medije kako je bila radost čitati knjigu muftije iz Mostara.

''Ovo je knjiga koja podiže standarde u retoričkom i sadržajnom smislu. Ona je refleksija Hercegovine, hercegovačkog čovjeka, kamena i Neretve. Pulsira životom ovog područja i ispunjava sve standarde koje vjerski lider ovom knjigom postavlja. Poslije ove knjige u komunikološkom smislu ništa neće biti isto na ovim područjima, jer knjiga diže standarde i pokazuje kako da se govori, radi i priprema govor, te kako bi se trebalo komunicirati s javnošću, a istovremeno bili lider vjerske zajednice i osjećati svaki damar ovog prostora'', rekla je Alispahić.

Foto: Bljesak.info / Profesorica na Fakultetu islamskih znanosti u Sarajevu Zehra Alispahić


Muftija Aziz ef. Hasanović dodao je da ova knjiga daje temeljnu poruku što hudba jeste, a to je kaže, cjeloživotno učenje, koje Bog čini obveznim svim muslimanima.

''Muftija je čovjek vjere nade ljubavi i dijaloga. Tim je sve rečeno, kamo sreće da su sve muftije na takvom tragu'', poručio je.

Foto: Bljesak.info / Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović

Knjigu je promovirao rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Elvir Zlomušica, zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović i profesorica na Fakultetu islamskih znanosti u Sarajevu Zehra Alispahić. Moderator programa bio je Hasan Eminović. 

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg predanog rada Salema ef. Dedovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a onda i muftije mostarskog.  Predstavljanje knjige dio je programa manifestacije "Dani mevluda i zikra" koja se održava od 10. travnja do 9. svibnja pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Foto: Bljesak.info / S predstavljanja knjige
Kopirati
Drag cursor here to close