Stolac

Recitalom otvoren festival “Slovo Gorčina”

Umjetnički savjetnik festivala Nenad Rizvanović ističe kako je cilj napraviti originalni festival i malo drugačiji, tako da bude zanimljiv i avangardan ali i da slijedi tradiciju.
Kultura / Knjige | 27. 07. 2018. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Recitalom poezije Maka Dizdara u Šarića kući u Stocu večeras je svečano otvoren Festival kulture “Slovo Gorčina” koji se održava od 27. do 29. srpnja, javlja agencija Anadolija,

Kako je istaknuto prilikom svečanosti, cilj organizatora “Slovo Gorčina” je održavanje kontinuiteta s gotovo pedesetogodišnjom tradicijom ovog festivala, uz nastojanje da on povrati nešto od izuzetno visokog statusa koji je uživao u prvih dvadeset godina svog postojanja, od 1971. do 1991. godine.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Slovo Gorčina" Gorčin Dizdar je naglasio kako se ove godine po prvi put nakon 1991. godine, program festivala održava unutar zidina srednjovjekovnog grada Vidoškog u centru Stoca.

"Pokušali smo prije svega produkcijski da podignemo ovaj festival na nešto viši novo. Vjerojatno najvažniji aspekt jeste činjenica da se program održava unutar starih zidina", kazao je Dizdar za Anadolu Agency (AA).

Umjetnički savjetnik festivala Nenad Rizvanović ističe kako je cilj napraviti originalni festival i malo drugačiji, tako da bude zanimljiv i avangardan ali i da slijedi tradiciju.

"Različiti ljudi će različito eksperimentirati jer je cilj napraviti multimedijalni program koji će se na razvijeni način baviti umjetnošću, ali koji će, isto tako, zainteresirati publiku i donijeti neke nove estetske doživljaje", pojasnio je Rizvanović za Anadoliju.

U tom duhu, ove godine će neizvjesnost o dobitnicima nagrade Mak Dizdar mladim pjesnicima koji su u fokusu prve večeri festivala ostat će do kraja programa, kaže predsjednica stručnog žirija za dodjelu nagrade Mak Dizdar, Šejla Šehabović.

"Pošto je nagrada za prvu knjigu, mi smo očekivali početničke rukopise, ali na veliku sreću to se u većini slučajeva nije desilo. Ja sam prijatno iznenađena kvalitetom i zrelošću radova, a posebno je zanimljivo da je bilo radova iz cijele regije na području našega jezika. Pročitali smo preko 50 rukopisa, koji su, njih više od pola, bili vrhunske kvalitete, i moram reći da smo imali jako težak posao i žiri se dugo usuglašavao o onima najboljima, da bi na kraju odluka bila jednoglasna", pojasnila je Šehabović za Anadolu Agency (AA).

Zbog toga je, kako ističe, bilo riječi o tome da se počnu objavljivati čak i tri najbolja djela mladih neafirmiranih umjetnika.

Ove godine u najužem izboru za nagradu Mak Dizdar, kako otkriva Šehabović, su Srđan Sekulić, Vladana Pelić i Željana Vukanac.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, koja slavi pjesnika Maka Dizdara, u Šarića kući je otvorena izložba "Stećci u savremenoj umjetnosti", a program se nastavlja uz književnu večer kojoj je gost-autor Otto Tolnai.

Vrhunac večeri svakako je proglašenje dobitnika nagrade "Mak Dizdar" za neobjavljena djela autora do 35 godina, nakon čega je najavljena izvedba radiofonijske predstave "Orfej sluša radio", Kazališta Marina Držića, Vidoški i After party: DJ Mili Sefic, DJ HigheR, Kafe bar Nota.

U sklopu trodnevnog festivala kulture “Slovo Gorčina” koji od 27. do 29. srpnja 2018. godine u Stocu donosi bogat program održat će se prvi Stolački ljetni univerzitet na temu "Život i djelo Maka Dizdara“. Bit će obuhvaćena četiri predavanja: "Mak Dizdar i književni kanon(i)", "Gdje je nestala Kosara: žene u bosanskohercegovačkoj književnosti", "Mak Dizdar iz pjesničke perspektive" i "Život Maka Dizdara".

O ovim temama govorit će, između ostalih, i Amila Buturović s Univerziteta York u Torontu, Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Adrijana Vidić sa Sveučilišta u Zadru i Vladislava Gordić Petković s Univerziteta u Novom Sadu.

Kopirati
Drag cursor here to close