Mališani zainteresirani za knjige

Likovi iz bajki stigli na Prvi festival dječje knjige

Mališani namaskirani u najdraže likove iz bajki danas su u velikom broju došli na Prvi festival dječje knjige
Kultura / Knjige | 17. 10. 2018. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Likovi iz bajki u velikom broju došli su na Prvi festival dječje knjige pod nazivom 'Stablo nasred svijeta'.

Naime, festival je otvoren danas u Mostaru, a Julijana Pavlović, ravnateljica Narodne knjižnice HNŽ-a Mostar kaže da je cilj ovog festivala promovirati knjigu, družiti se i gledati sretne osmijehe na licima najmlađih.

Da bi sudjelovali na današnjem otvaranju festivala, mališani su imali zadatak da se maskiraju u najdražeg lika iz bajke.

''Djelatnici knjižnice uvijek razmišljaju kako poboljšati kulturni život grada i zaključili smo da ovakav festival nemamo, te da je zaslužio da ga organiziramo.

Na festivalu imamo brojne goste poput Šime Ešića, Mirsada Bećirbašića, Ane Iličić, Miljenke Koštro....'', rekla je Pavlović.

Dodaje da se često postavlja pogrešno pitanje, koliko se čita, treba postaviti pitanje, ''što mi radimo da bi se čitalo?''.

''Naša knjižnica kao matična županijska koristi se raznim sredstvima i manifestacijama, čitaonicama i pričaonicama,  kako bi privukla male. Ali tu moraju pomoći i roditelji i vrtići pa tek onda možemo znati koliko se čita, cijeli sustav mora funkcionirati zajedno'', rekla je Pavlović.

Inače, festival 'Stablo nasred svijeta' se održava od 17. do 19. listopada.

Posjetitelje očekuje bogat i zanimljiv kulturno - zabavni program. Sam projekt nudi veliki broj edukativnih, informativnih, literarnih, književnih, dramskih, glazbenih, kreativnih i zabavnih sadržaja obuhvaćajući sve dobne skupine djece i mladih.

Nakon službenog otvaranja uslijedila je manifestacija 'Drvo priča'. Predstava 'Mačak u čizmama' odigrava se u Pozorištu lutaka od 12 sati, a već od 17 sati na dječjem odjelu knjižnice održat će se 'Pričaonica' za djecu od pet do sedam godina. Na istom odjelu od 18 sati za djecu od osam do 10 godina održat će se 'Maštaonica', a program za srijedu će se završiti Američkom književnosti za djecu od 11 do 15 godina od 18:30 sati, a događaj će biti upriličen u Američkom kutku (zgrada Gimnazije).

Drugog dana od 11 sati u osnovnim školama HNŽ bit će upriličen susret s dječjim piscima, a na Fakultetu Prirodoslovno - matematičkih i odgojnih znanosti od 12 sati bit će predstavljeno književno stvaralaštvo Nikole Martića.

Na dječjem odjelu knjižnice od 17:30 sati bit će predstavljena dječja književnost u filmu. U općoj čitaonici Narodne knjižnice bit že održana 'Živa knjižnica' za osnovnoškolce i srednjoškolce od 17 sati. Već od 18 sati u galeriji 'Katarina Kosača' održat će se promocija SPES-ove slikovnice 'Poezija je kao dobar prijatelj'.

Posljednjeg dana 19. listopada od 11 sati bit će upriličeno proglašenje pobjednika natječaja za najuspješniju dječju priču ili pjesmu u 2018. godini, te natječaja za najbolju neobjavljenu priču za djecu u 2018. godini. Sve to će biti upriličeno u Lutkarskom kazalištu Mostar, a nakon proglašenja najboljih uslijedit će predstava 'Šuma Striborova'.

Kopirati
Drag cursor here to close