1991.-1995.

Promovirana knjiga o zločinima nad Hrvatima u BiH

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković kazao je da je Domovinski rat odredio sudbinu budućih naraštaja koji će živjeti u slobodi.
Kultura / Knjige | 18. 06. 2020. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nazočnosti brojnih uzvanika i prijatelja, visokih državnih dužnosnika i sudionika Domovinskog rata, u utorak 16. lipnja 2020. godine u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu održana je svečanost obilježavanja 15 godina postojanja arhivskog i znanstveno-istraživačkog rada Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, te promocija izdavačke djelatnosti Centra od 2017. do 2020. s posebnim osvrtom na knjigu ''Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991.-1995.''.

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković kazao je da je Domovinski rat odredio sudbinu budućih naraštaja koji će živjeti u slobodi.

O knjizi su govorili: Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, Nika Pinter, recenzentica knjige i odvjetnica u pravnom timu generala Slobodana Praljka, Davor Marijan, autor knjige, general Zlatan Mijo Jelić, urednik knjige Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH, 1991. – 1995. i Ante Nazor, ravnatelj HMDCDR-a.

Foto: PR / Promovirana knjiga o zločinima nad Hrvatima u BiH

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž između ostalog naglasio je da je su Jadranko Prlić i ostali osuđeni u Haagu za udruženi zločinački poduhvat, a da je islamska zajednica u svijetu zaštitila bošnjačkog vođu Aliju Izetbegovića. Za razliku od toga Hrvati u BiH su imali dio Hrvatske koji je radio protiv njih te da je tako i danas, navodi se u priopćenju.

Povjesničar Davor Marijan podsjetio na važnost događaja u travnju 1992. kad je HVO potpomognut hrvatskim snagama u presudnim bitkama kod Livna i Stoca te u borbama kod Bosanskog Broda omogućio Bosni i Hercegovini da opstane.

Ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor zahvalio je na čestitkama i predstavio HMDCDR te naveo da je Centar kao izdavač ili suizdavač objavio ukupno 99 knjiga i zbornika.

Posebno se osvrnuo na obranu grada Mostara i značaj HVO-a za obranu BiH, navodeći da je odlukom predsjedništva BiH od 1992.godine obrana grada Mostara povjerena HVO-a, kao jedinoj organiziranoj vojnoj postrojbi, a koju su potpisali i predstavnici tadašnjih gradskih struktura Hrvata i Muslimana, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close