Autora Dževada Jahića

Promoviran VIII i IX tom enciklopedijskog riječnika bosanskog jezika

Događaj je održan u organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca .
Kultura / Knjige | 09. 10. 2019. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Grada Mostara održana je promocija 8. i 9. toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, autora prof. dr. Dževada Jahića.

Događaj je održan u organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca .

Foto: Bljesak.info / Promoviran VIII i IX tom enciklopedijskog riječnika bosanskog jezika

''Višetomni rječnik svakog jezika predstavlja najcjelovitiji i najdublji zahvat, kojem je cilj proniknuti ne samo u povijest samog jezika već i u njegovo suvremeno postojanje i funkcioniranje'', istaknuto je na promociji.

“Taj rječnik je duboko zarovio u jezičko, odnosno leksičko bogatstvo jezika Bosne. Pošto je Bosna vrlo slojevita zemlja, složena, tako je i njen jezik slojevit”, poručio je autor.

Foto: Bljesak.info / Promoviran VIII i IX tom enciklopedijskog riječnika bosanskog jezika

Dodao je kako je Hercegovina izvorište bosanskog jezika, naglasivši radost što se promocija nakon Sarajeva održava “u srcu bosanskog, pa i bivšeg srpsko-hrvatskog jezika”.

“Hercegovina preko jezika naših najpoznatijih književnika ima značajan udio u formiranju bosanskog standardnog jezika, a prije svega u formiranju bosanskog književnog jezika”, rekao je Jahić.

Foto: Bljesak.info / Promoviran VIII i IX tom enciklopedijskog riječnika bosanskog jezika

Prema njegovim riječima, ovo je djelo kojim izvorni govornici bosanskog jezika prvi put dobivaju cjelovitiju sliku vlastitog jezičkog naslijeđa i njegove savremene upotrebe, posebno kada je riječ o udjelu jezičkog naslijeđa u bosanskohercegovačkoj književnosti.

Promotori promocije su bili doc. dr. Edim Žatpr, prof. dr. Elbisa Ustamujić i prof. dr. Safet Sarić.

Kopirati
Drag cursor here to close