U četvrtak

''Trganje'' Almina Kaplana: Kad rat dolazi kao proljeće...

Roman Trganje objavila je izdavačka kuća Synopsis.
Kultura / Knjige | 25. 04. 2018. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru će u četvrtak, 26. travnja 2018, u 19:30 sati u OKC-u Abrašević biti upriličena promocija romana “Trganje” Almina Kaplana. 

Na promociji će uz autora sudjelovati književnici Srđan Gavrilović i Adnan Žetica. Roman Trganje objavila je izdavačka kuća Synopsis i za kratko vrijeme privukao je veliku pažnju kritičara prije svega zahvaljujući izuzetnom stilu pripovijedanja i temama koje su posve neobične i uveliko nadilaze uobičajenu književnu produkciju u Bosni i Hercegovini, ali i regiji, priopćeno je.

Zbog toga je Miljenko Jergović za Kaplana rekao da je nesumnjiv dobitak svome čitatelju te da je pisac ''neke druge Hercegovine... Tih i precizan pisac, jedan od onih koji su istodobno i kovačevskog i kiševskog roda, toliko tih da su ga rado i spremno prečuli i previdjeli, pa ga onda nisu ni čitali.  Za Almina Kaplana to, međutim, nije ni važno. On je pisac koji neće ovisiti od interesa publike, od telala i od telalbaša, koji će, prolazeći čaršijom, oglašavati tko je ove godine naš najbolji književnik.''

U ozračju ''jednostavne nomenklature'' kako je Adnan Žetica okarakterizirao Kaplanov roman, prema mišljenju Amile Kahrović Posavljak ima svijeta ''za koji nismo ni znali da postoji jer u poslijeratnoj književnosti nije ni ispričan – svijeta dalekog hercegovačkoga sela, ima autentične priče jasno i temeljito ispisane u maniri u kojoj je o zaboravljenome balkanskom kršu i selima koja nikoga ne zanimaju pisao Mirko Kovač.'' A sve to svjedoči onome što je Josip Mlakić nazvao nesumnjivom Kaplanovom spisateljskom zrelošću.

Kaplan u izjavi za Fenu kaže da je "Traganje“ roman o djetinjstvu na selu u koje rat dolazi kao proljeće, dodavši da je to vrijeme kad se otopi snijeg i onda vidimo sve ono što je prekrivao.

''Moglo bi se reći i da je to knjiga o jednom vremenu, točnije o onim nesretnim devedesetim koje nikako da prođu... Važno je reći i da je to roman o svijetu prosijanom dječjim očima, o svijetu koji je po mnogo čemu nedovršen ali u kojem se lako primi i raste, recimo, nacionalizam...Teško je govoriti i misliti o vlastitom tekstu, pogotovo kad je riječ o knjizi koju si toliko puta pokušao napisati'', rekao je Kaplan.

Kopirati
Drag cursor here to close