Centar za kulturu 5.8

Promocija knjige Salke Šarića - Pregled stvaralaštva...

Kultura / Knjige | 03. 08. 2017. u 06:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pregled stvaralaštva u Mostaru - Prilozi iz kulturne historije'' osma je po redu knjiga Salke Šarića, a njena promocija će biti upriličena u Centru za kulturu, u subotu 5. 8. u 20 sati.

Salko Šarić ima iza sebe ogromno glumačko i redateljsko iskustvo, a objavio je i nekoliko vrlo značajnih djela koja svjedoče o bogatom kulturnom životu Mostara kao što su monografije Narodnog pozorišta, Privremenog pozorišta, Likovna pozornica, te Pozorišni repertoar u Mostaru 1879-2001.

U svojoj novoj knjizi Šarić je na jedno mjesto pokušao sakupiti ono što se odnosi na stvaralaštvo Mostara, a do sada u publikovanim knjigama nije obrađeno.

Na 480 stranica nalazimo mnoštvo zanimljivih informacija, a knjiga je podijeljena na poglavlja: Osmansko razdoblje, Austrougrasko razdoblje, Pisana riječ od 1919. do 2001.; Likovna umjetnost, Klasična muzika, Izvorna narodna muzika, Zborovi, klape, ansambli, Popularna kultura te biografije nekih, za Mostar vrlo značajnih, kulturnih stvaratelja.

Promotori knjige će biti: Selma Raljević, Florijan Mićković, Nedžad Maksumić i Husein Oručević. Promocija se održava u okviru manifestacije 'Mostarsko ljeto'.

Kopirati
Drag cursor here to close