Knjiga - svjetionik razuma

Promocija knjige "Pred zidom"

Zbog tog osjećanja, zbog tog zida koji sam konstantno osjećao, ovi redovi, koje možda pročitate, moj su KRIK koji želim da se čuje do neba, rekao je Sead Đulić o knjizi
Kultura / Knjige | 23. 10. 2018. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras u Kongresnoj dvorani hotela "Bristol" sa početkom u 19,00 sati bit će održana promocija knjige "Pred zidom" autora Seada Đulića. Promotori knjige su dr Goran Karanović i Emil Karamatić. Obratit će se i Ibro Rahimić, direktor IC Štamparije iz Mostara, a u programu će sudjelovati članovi Mostarskog teatra mladih.

Moderator večeri bit će Mia Musić. Za muzički dio programa pobrinuće se Petar Mihić. Oboje iz eMTeeM - a.

Goran Karanović recenziju knjige završava riječima: " Knjiga ''Pred zidom'' je svjetionik razuma na pučini bosanskohercegovačke tame, koji će još dugo nastaviti da ukazuje ispravan smjer u društvu punom stranputica."

Drugi recenzent, Emil Karamatić između ostalog piše: "Za njega teatar kao i pisanje nije knjiški propisano nego eksperiment za poboljšanje i čovjeka i društva.  Igra koja traje i traži nastavak od mlađih, kao postavljena lekcija generacijama koje vodi.  Upravo su i njegova pitanja na tom fonu. Na njih odgovore neko mora dati. Za Seada možda i sasvim svejedno tko bi to mogao biti, ali odgovor mora postojati.

Njegov teatar nije puka zabava nego edukacija,  mukotrpno vađenje iz tame. Čak i one mostrske i bosanskohercegovačke ljudskosti koja se nacionalističkim ideologijama sunovratila."

A sam autor u predgovoru kaže: "O čemu god pisao ispred je bio ZID. Konstantno sam bio PRED ZIDOM. Mučilo me saznanje da u gradu sa najljepšim simbolom, mostom, ja konstantno udaram u zid. I nije problem što ja udaram u zid, moje razočarenje bilo je u činjenici da cijeli grad udara u zid, da se cijeli grad nalazi pred zidom, sa bilo koje strane dolazili. Zbog tog osjećanja, zbog tog zida koji sam konstantno osjećao, ovi redovi, koje možda pročitate, moj su KRIK koji želim da se čuje do neba.

Kopirati
Drag cursor here to close