Autora Marijana Mandića

Promocija knjige ''Lipe mostarske''

Promocija knjige Marijana Mandića "Lipe mostarske" održat će se u srijedu, 13. veljače, u 19 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.
Kultura / Knjige | 11. 02. 2019. u 14:40 Bljesak.info
Kopirati

Promocija knjige Marijana Mandića "Lipe mostarske" održat će se u srijedu, 13. veljače, u 19 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

O autoru

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marijan Mandić rođen je 1964. godine u Mostaru. Osnovu školu završio je u Prigrađanima i Potocima, Prometnu tehničku školu u Mostaru, a Filozofski fakultet, odsjek Povijest, u Sarajevu.

Do Domovinskog rata radio je kao srednjoškolski profesor u Elektrotehničkoj, Građevinskoj, Ekonomskoj i Prometnoj školi u Mostaru. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata za što je odlikovan nizom odlikovanja Republike Hrvatske. Teško je ranjen u siječnju 1993. zbog čega nosi trajni invaliditet.

Do sada je objavio romane: Bljesak nade na mom otoku (Split, 1994.), Krvava bjelopoljska poljana (Mostar, 1996.), Ljetopis borbi i nada (Mostar, 1997.), Plamen iznad bugojanskih šuma (Mostar, 1998.), Lutalica (Mostar, 2010.).

U srijedu u programu uz autora sudjeluju Anita Martinac, Dragan Marijanović i Ivan Baković, uz glazbenu pratnju Mirka Golemca - Šinde.

O romanu

Roman „LIPE MOSTARSKE“ opisuje glavnog lika Vjekoslava koji je proživio zatvorske golgote političkog zatvoreništva. Autor se osvrće i na težak put njegovih roditelja, otac je bio sudionik Drugog svjetskog rata i Križnog puta, a majka dospjela u zatvor u Zenicu.

Roman donosi zanimljivosti iz Vjekoslavova djetinjstva na asfaltu u Mostaru, kupanja na Neretvi od Skakala do Starog mosta, školovanja.

Auror ističe odlazak Vjekoslava na rad u Njemačku, gdje je obišao gradilišta Njemačke, Sjeverne Afrike i zaradio pristojan novac te njegov povratak u svoj rodni Mostar 1980. godine. Vjekoslav nije mogao shvatiti da se u državi Jugoslaviji ne mogu te godine kupiti kava, ulje, šećer, deterdženti, gorivo, da ne smije voziti svaki dan automobil...

Također, roman donosi i ljubavne teme, opisuje glavnog lika u ljubavnom trokutu sa djevojkom Anom, zatim dospijeva do SUP-a, odjel DB-a, istraga, suđenje, zatvor. Roman je istinska topla obiteljska priča s početka 80-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Kopirati