Najava

Promocija knjige 'Gradovi smrtnici-Zaboravljeni spomenici' u Mostaru

Knjiga istražuje mogućnost kako zajednički urbani rituali mogu postati osnova za novo ispisivanje grada nakon rata.
Kultura / Knjige | 13. 12. 2017. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Promocija knjige ''Gradovi smrtnici – zaboravljeni spomenici'' autorice Arne Mačkić, u organizaciji Udruženja Akcija, bit će održana u petak, 15. prosinca, s početkom u 18 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

The Guardian je knjigu Mortal Cities & Forgotten Monuments proglasio jednom od najboljih knjiga o arhitekturi u 2016. godini.

Knjigu Gradovi smrtnici - zaboravljeni spomenici preveo je Mirza Purić, a izlazi u izdanju UG Akcija Sarajevo.

Kako se ističe u najavi, knjiga istražuje mogućnost kako zajednički urbani rituali mogu postati osnova za novo ispisivanje grada nakon rata.

Autorica je knjigu napisala tako što je, kako kaže, "uronila u svoju osobnu povijest“, istovremeno se dotaknuvši jednog važnog i kompleksnog globalnog problema. Istraživala je ulogu koju je arhitektura odigrala u prijelomnim trenucima turbulentne povijesti Balkana, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, kao i za vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, vođenog od 1992. do 1995. godine.

Pored autorice, o knjizi će govoriti nizozemski književnik i publicista Chris Keulemans, kazališna redateljica i menadžerica u kulturi Tanja Miletić-Oručević i arhitektica Senada Demirović Habibija, uz moderaciju predstavnika UG Akcija Aide Kalender i Nebojše Jovanovića.

Izjave za medije predviđene su u 17:45 sati, najavili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close