Mostarski velikan

Dvije godine od smrti Predraga Matvejevića

''Moja ljubav prema Mostaru se nije promijenila, taj je grad i dalje u meni i mom duhu'', rekao je Predrag Matvejević.
Kultura / Knjige | 02. 02. 2019. u 09:07 Bljesak.info
Kopirati

Na današnji dan, prije točno dvije godine, nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac hrvatskog, talijanskog i bosanskohercegovačkog porijekla Predrag Matvejević.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Matvejić je preminuo u 85. godini života, a sukladno njegovoj želji, pokopan je u krugu najbliže obitelji.

Autor ''Mediteranskog brevijara''

Jedan od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana, ali i Europe, preminuo je u Zagrebu.

Matvejevićev „Mediteranski brevijar“ tiskan je u 27 izdanja, preveden na 21 europski jezik te na arapski, hebrejski, turski, japanski i – esperanto. Samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka. 

Predrag Matvejević rođen je 1932. godine u Mostaru.

Doktorirao na Sorbonni, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine, na Trećemu pariškom univerzitetu (Nouvelle Sorbonne), predavao je slavenske književnosti od 1991. do 1994., a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na rimskom sveučilištu La Sapienza.

Inicijativa za dodjelu Nobelove nagrade

Predrag Matvejević primio je počasne doktorate u Francuskoj, BiH, Italiji. Počasni je doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu i jedan je od najprevođenijih hrvatskih i bosanskohercegovačkih autora u svijetu.

Šezdesetak uglednih italijanskih umjetnika potpisalo je prije godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog Mediteranskog brevijara. Među začetnicima te ideje i potpisnicima bili su i glasoviti talijanski književnik Umberto Eco te Claudio Magris.

Nositelj odličja

Između ostalog, Matvejević je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine, a Gradsko vijeće Sarajeva ga je krajem 2013. proglasilo počasnim građaninom. Nositelj je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država – hrvatski predsjednik Stjepan Mesić mu je 2001. dodijelio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a u Francuskoj je dobio najveće priznanje Nacionalni red Legije časti.

O Mostaru

Predrag Matvejević se u intervjuima osvrćao na rodni Mostar. Rekao je da kada dođe u rodni grad više ide na istočnu stranu grada.

''Više idem na istočnu stranu, premda je moja obiteljska kuća – odnosno ruševine moje obiteljske kuće – na Bulevaru sa zapadne strane. Imam dosta prijatelja sa zapadne strane, ali odlazim na istočnu stranu jer osjećam potrebu popraviti nešto što je nepravedno učinjeno ljudima s te obale'', rekao je Matvejević.

Matvejević je rekao da nikada nije mogao zamisliti da će se Mostar podijeliti i da će netko srušiti Stari most.

''Moja ljubav prema Mostaru se nije promijenila, taj je grad i dalje u meni i mom duhu'', rekao je Predrag Matvejević.

Kopirati